Svijet

Napali cijelu Ukrajinu. Dramatično upozorenje: “Rusi stavljaju svijet na ivicu nuklearne katastrofe”

Rusi su rano jutros izvršili udare na više ukrajinskih regiona, uključujući glavni grad Kijev, crnomorsku luku Odesu i drugi po veličini grad Harkov.

To je dovelo do prestanka snabdijevanja električnom energijom, saopćili su regionalni zvaničnici.

Napad je izvršen na više ciljeva u gradovima koji se protežu od Žitomira, Vinice i Rivna na zapadu do Dnjepra i Poltave u centralnoj Ukrajini, prenosi Nova.rs.

Rusi ciljaju infrastrukturu

„Rusija je jutros nanijela još jedan snažan udarac energetskoj infrastrukturi Ukrajine, Na meti su bili energetski objekti u sedam oblasti - Kijevskoj, Mikolajevskoj, Harkovskoj, Zaporoškoj, Odeskoj, Dnjepropetrovskoj i Žitomirskoj“, izjavio je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko.

Dodao je da Rusi stavljaju svijet na ivicu nuklearne katastrofe. Usljed granatiranja oštećena je posljednja linija za snabdijevanje strujom nuklearke u Zaporožju.

Stanica trenutno radi na dizel generatorima, prenosi Interfaks Ukrajina.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopćio je da su eksplozije registrovane u jugozapadnom dijelu grada. Spasilačke službe su na terenu.

Snabdijevanje električnom energijom je preventivno prekinuto za oko 15 odsto stanovnika Kijeva, rekao je Kličko.

„Nakon napada, usljed nestanka električne energije, 40 odsto korisnika u glavnom gradu trenutno je bez grijanja. Situacija sa vodom je normalna“, rekao je Kličko.

U Kijevu se čula i nova serija eksplozija oko 7 ujutro po lokalnom vremenu, navodi Reuters.

Guverner Odeske oblasti Maksim Marčenko rekao je da je na meti masovnog raketnog napada bio energetski objekt u Odesi. Došlo je do nestanka struje.

Očekuju se novi napadi

Marčenko je naveo da su ukrajinske snage oborile nekoliko projektila i da se očekuju novi napadi.

"Na svu sreću nema povrijeđenih. Na snazi su restrikcije struje”, rekao je Marčenko.

Guverner oblasti Harkov Oleh Sinehubov rekao je da su grad i region pogođeni sa oko 15 udara. Kaže da je ciljana infrastruktura. Prema ukrajinskim medijima, dvije osobe su povrijeđene u raketnom udaru u Harkovu. Projektil je pao blizu njihove kuće.

Na meti udara bili su i Dnjepar u centralnom dijelu Ukrajine i zapadni gradovi Luck i Rivne. Ovi su gradovi daleko od linija fronta.

Sirene za opasnost oglasile su se noć u nekoliko oblasti Ukrajine. Nakon toga su počeli da stižu izveštaji o napadima dronovima kamikazama i krstarećim raketama. Rusija je u februaru prošle godine počela invaziju na susjednu državu.