Region

Kurti optužuje: Tražim osudu ponašanja Srbije. Temeljni sporazum je priznanje

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je kako očekuje da će međunarodni faktori osuditi ponašanje Srbije zbog neprovođenja sporazuma dogovorenog u Ohridu 18. marta.

Obraćajući se novinarima u utorak, Kurti je rekao da implementacija sporazuma treba početi odmah. Jer, kako kaže, nema roka kada bi trebala početi implementacija.

Prema njegovim riječima, Srbija ne može govoriti protiv članstva Kosova u međunarodnim organizacijama i usred sastanaka govoriti da neće ništa provesti.

Kurti: Ništa ne provode

“Očekujem da međunarodni faktori prosude i osude ponašanje Srbije. Kad su sastanci, govore da neće potpisati. Između sastanaka govore da ništa ne provode.

Druga strana ne može ovako govoriti protiv članstva Kosova u međunarodnim organizacijama. Ne može govoriti kao da nikada neće priznati Kosovo. Jer, temeljni sporazum je de facto priznanje.

To je bitno za proces. Važno je da svi naši saveznici, prijatelji, nastave stajati uz Kosovo kada budemo konstruktivni, posvećeni i kreativni", rekao je Kurti.

Dodao je da je on jedini koji daje prijedloge i ponude na sastancima u Bruxellesu, prenosi Koha Ditore.

“Dajem prijedloge i ponude koje se odbijaju. I na kraju se dogovorimo, ali oni ne potpišu. Uostalom, bit ćemo u stalnom kontaktu s evropskim posrednicima. Također smo u stalnoj komunikaciji s našim američkim partnerima", kaže Kurti.

Prema njegovim riječima, lopta ne bi trebala biti u dvorištu Kosova, već Srbije.

Pregovori trajali 12 sati

U subotu u Ohridu, u Sjevernoj Makedoniji, nakon 12 sati pregovora između premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića postignut je dogovor o Aneksu za provedbu Evropskog plana za dijalog, ali bez potpisa stranaka.

Visoki predstavnik Evropske unije Joseph Borrell, nakon završetka razgovora, objavio je kako se Sporazum i Aneks za njegovu provedbu smatraju odobrenim.

Kurti je bio spreman to potpisati, ali je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić to odbio.

Međutim, Borrell je jasno dao do znanja da će Sporazum o provedbi i Aneks postati sastavni dio procesa članstva Srbije i Kosova u EU.