Vijesti

Višković otkrio: Ponudili smo avans za rusku vakcinu. To je dragocijeni lijek

Premijer Republike Srpske Radovan Višković kazao je danas da je vlast u ovom entitetu ponudila avans za rusku vakcinu protiv koronavirusa kako bi taj "dragocjeni lijek građanima bio što prije dostupan".

Višković je rekao da su predstavnici RS-a informacije o vakcini imali i ranije, jer su bili u kontaktu sa Ambasadom Ruske Federacije u BiH.

"Vakcina je za početak predviđena za tržište Ruske Federacije, ali u ovom trenutku vode sa razgovori sa određenim kompanijama iz sfere proizvodnje lijekova i medicinske opreme, kako bi se potpisao ugovor da neka od tih kompanija proizvodi za neko drugo tržište", dodao je Višković.

Višković je naveo da nije u poziciji da daje sve informacije, ali je rekao da i neke zemlje u okruženju pregovaraju da dobiju licencu za proizvodnju vakcine.

"Ono što je za nas važno jeste da BiH pregovara da, na neki način, stane u red za vakcinu čim se ona pojavi na tržištu. Čak smo ponudili da damo avans kako bismo za naše građene obezbijedili taj u ovom trenutku tako dragocjeni lijek“, rekao je Višković.