Region

Vučić htio ispasti faca pred Orbanom i propisno se obrukao. Pogledajte video

Mađarski premijer Viktor Orban i njegov ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u subotu su se u Beogradu su sastali s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Prijateljstva se dugo i pažljivo grade, učvršćuju se i jačaju u teškim vremenima, a ona prava su dragocjena baš zato što su izuzetno rijetka, pogotovo u politici i naročito u današnje vrijeme", napisao je Vučić na društvenoj mreži Instagram te priložio nekoliko fotografija s Orbanom i Szijjartóm.

Srbijanski je predsjednik ustvrdio da je mađarskim premijerom i ministrom vanjskih poslova razgovarao "o razvoju geopolitičke situacije, procjenama, planovima, novim projektima i saradnji te o budućnosti".

"Uvijek odgovorno, ozbiljno, iskreno, uz poštovanje i povjerenje", dodao je Vučić.

Orban je u Beograd stigao iz Brisela, gdje je nazočio sastanku Evropske komisije.

"Nakon Brisela, dašak svježeg zraka u Beogradu. Odnosi Mađarske i Srbije nikad nisu bili bolji. Hvala ti, Aleksandre Vučiću za partiju bilijara i prijateljstvo", napisao je Orban na svome profilu na društvenoj mreži Twitter te priložio fotografiju njega i Vučića za biljarskim stolom.

Vučić je kasnije na svome Instagram profilu napisao da je sastanak njega i Orbana trajao tri i pol sata te da su na njemu pretresli sva strateška pitanja saradnje Srbije i Mađarske.

"Ponosan na prijateljstvo Srba i Mađara i zahvalan Viktoru Orbanu što je uložio mnogo truda i energije da to prijateljstvo bude suštinsko i iskreno", dodao je srbijanski predsjednik.

Kako je rekao Vučić, bilijar su odigrali nakon sastanka.

Na društvenim se mrežama pojavio i video s te navodne partije bilijara između Orbana i Vučića u kojem se može vidjeti da je srbijanski predsjednik u jednom trenutku štap stavio iza leđa, zasjeo na stol te tako pokušao plavu kuglu pospremiti u rupu. Nažalost, promašio je.

Stavljanje štapa iza leđa u bilijarskim se krugovima smatra razmetljivim i nespretnim potezom. Neki ga stručnjaci izbjegavaju, a drugi u takvim situacijama odigraju slabijom rukom. Stavljanje štapa iza leđa postalo je popularno krajem 1970-ih godina, a postoje i neki dokumenti koji sugeriraju da se prvi puta pojavio početkom 18. stoljeća.

Moguće je da je Vučić taj trik izveo samo za kamere jer se može vidjeti da je Orban na svome Twitter profilu objavio fotografiju koja je snimljena tokom tog razmetljivog poteza. ‘Gubi sve sjeverno od Dunava!‘, napisao je korisnik koji je podijelio video na Twitteru.