Politika

Raport otkriva pozadinu drame oko imenovanja Vlade FBiH: Kakve nedoumice ima Nermin Nikšić?

Nermin Nikšić SDP imenovanja Vlada FBiH

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vijest da predsjednica FBiH Lidija Bradara nije donijela odluku imenovanja Vlade FBiH.

Kako je navela u izjavi za Fenu, mandatar za sastav Vlade Nermin Nikšić zatražio je više vremena zbog konsultacija oko nekih kadrovskih nedoumica.

Iako Bradara nije otkrivala o kakvim neodumicama se radi, Raport otkriva pozadinu ove priče.

Kako nam je nezvanično rečeno, Nikšić je protiv imenovanja Anela Kljake za ministra trgovine, za šta ga je predložio NES.

Nikšić, navodno, ima problem s tim što je za Kljaku dokazano da je učestvovao u izbornim krađama na lokalnim izborima u Mostaru i to zajedno sa SDA-ovim Salemom Marićem.

To je utvrdio i CIK odnosno Gradska izborna komisija, zbog čega su se glasovi ponovo brojali.

Kljako je nakon toga izbačen iz SBB-a, a prihvatio ga je u svoje redove NES kojem je Kljako obećavao veliki broj glasova. Međutim, ova stranka na izborima nije prešla cenzus u HNK. SBB je jučer i reagirao tražeći od Osmorke da eliminira Kljaku sa spiska kandidata za ministra prije imenovanja Vlade FBiH.

Zbog toga je Nikšić već u komunikaciji sa Nerminom Ogreševićem predsjednikom NES-a, no pitanje da li će NES pristati da povuče ovu kandidaturu i da zamjenskog kandidata.

Pored Kljake, Nikšić je navodno odlučan da se suoči sa nekim bundžijama u vlastitim redovima koji imaju određene zamjerke na izbor SDP-ovih ministara. Posebno se to odnosi na imenovanje Vojina Mijatovića za ministra unutrašnjih poslova FBiH. Navodno su pojedini SDP-ovci protiv, a vođa bune je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Bećirović se, očito, prepao spinovanja SDA po kojem se Mijatoviću predaje policija u ruku, iako je jasno da on nema nikakve operativne nadležnosti.