Vijesti

Rudari se odlučili na blokadu magistralnog puta: ‘Kasumović je kriv ako se nešto desi’

Predsjednik Sindikata rudnika Zenica Elvedin Avdić rekao je jutros u 10 sati da Sindikat prekida sve aktivnosti na organizaciji protesta, jer su  "pokušali sve da razriješe situaciju u vezi sa deblokadom računa tog preduzeća". Rudari su odlučili da krenu prema magistralnom putu M-17 gdje će blokirati saobraćaj do ispunjenja zahtjeva.

Donijeli su, kaže, odluku da se povlače u prostorije u Domu rudara, ali su rudari odbili takvu odluku i krenuli u defile gradom, skandirajući poruke gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću. 

Podsjećaju da se Kasumović ne oglašava od prošlog petka, kada su stupili u radnički neposluh te prekinuli proizvodnju. Također, Kasumović ne postupa ni po zaključcima Gradskog vijeća Zenica.

To vijeće je jučer jednoglasno izglasalo deblokadu računa RMU Zenica.

"Samo je jedan, onaj kojeg ne vidimo, a molimo ga, odgovoran ako se nešto desi u zeničkom rudnicima i ako ovi rudari ostanu bez posla", kazao je Avdić  

On je pozvao porodice rudara da im se priključe na kapiji rudnika.

Dakle, rudari se kreću glavnim gradskim bulevarom, uz rijeku Bosnu. Također, najavljuju i izlazak na petlju na ulazu u grad. Napomenimo, tu se nalazi kuća gradonačelnika Kasumovića.

Predsjednik Sinan Husić, koji je nakon jučerašnjeg cjelodnevnog protesta također s rudarima ostao na Trgu BiH, rudari odlučili su kako danas neće zvati komorate iz ostalih šest rudnika ugljena u sastavu Koncerna Elektroprivreda BiH.

Husić očekuje da im se, kako je kazao, na današnjem prorestu masovno priključe radnici zeničkog rudnika.

“Nastavljamo pozivati gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića da se očituje o jučerašnjim zaključcima Gradskog vijeća Zenica”, kazao je Husić.