Region

Tragedija u Češkoj. Učenik iz Hrvatske pokušavao izvesti trik pa poginuo nakon pada s petog sprata

Sedamnaestogodišnji učenik porečke Srednje škole Mate Balote poginuo je na maturalnom putovanju u Pragu. Objavljen je službeni izvještaj o tome šta se dogodilo u noći s petka na subotu na 5. spratu noćnog kluba u centru glavnog grada Češke.

"Policija je utvrdila da je riječ o nesretnom slučaju. Mladić je preskočio ogradu na balkonu uz restoran na petom spratu i najvjerovatnije je htio izvesti parkour trik.

Radi se o vještini prevladavanja određenih prepreka. Nažalost, pao je kroz otvoreni prostor", izjavila je ambasadorica Ljiljana Pancirov.

Dodala je kako će obdukcija biti vrlo brzo gotova, budući da se radi o nesretnom slučaju te da će od sutra biti moguće organizovati povratak tijela mladića u Hrvatsku.

"Učenicima i nastavnicima se pruža psihološka pomoć. Uključen je krizni tim, stručnjaci, psiholozi. Poštuju se i slijede posebni protokoli i osnivaju savjetništva.

Najprije se radi s učenicima koji su bili svjedoci tragediji, a zatim s razredom koji je učenik pohađao. Organiziraju se i posebni roditeljski sastanci. Sve se to radi kako bi se izbjegle dodatne posljedice", piše HRT.

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić je izvijestio kako krizni štab za ovakve situacije u Istarskoj županiji počinje sa psihološkom pomoći koja će, kaže, trebati svima.

Učenici porečke srednje škole koji su bili na školskom izletu u Pragu tokom kojeg je došlo do tragične pogibije njihovog 17-godišnjeg kolege šokirani su im događajem.

Vratili su se u Poreč u toku prošle noći. Pred školom su već bile upaljene svijeće i ostavljene ruže u spomen na stradalog učenika.