Politika

Dodikov zov sirene: Hoće li se SDA i DF odazvati pozivu na ‘antikolonijalnu borbu’?

Milorad dodik SDA DF stranci

Milorad Dodik jučer je po ko zna koji put najavio secesiju manjeg entiteta na čijem je čelu, no ovaj put je dodao neke elemente koji su izazvali različite reakcije.

Razlog za Dodikovo secesionistički mahnitanje ovaj put je državna imovina koju Dodik želi samo za sebe, a bilo kakva najava da bi to pitanje mogli rješavati stranci - izazovu kod njega panični napad.

Zato je krenuo formiranje svojevrsnog antizapadnog bloka koji bi se trebao boriti protiv stranog intervencionizma u BiH.

Prvo, Dodik je kazao da nagovara Hrvate da napuste institucije BiH i tako pošalju neku poruku.

Ali, imao je poruku i za Bošnjake.

Poručujući SAD da neće oni određivati kako će se stvari u BiH rješavati, Dodik je nazvao BiH kolonijom, a sebe vođom antikolonijalne pobune. I pozvao je Bošnjake da mu se pridruže.

No, čini se da Dodik nije slučajno uputio takav poziv.

Mjesecima već SDA i DF šire neviđenu antizapadnu histeriju koja je prevazišla čak i najgore faze koje je imao Milorad Dodik. Poruka koja stiže iz ovog tabora jedna je onog iz SNSD-a: Ne mogu stranci ovdje upravljati.

I čini se da je Dodik tu vidio plodno tlo, jer u jedinstvu je snaga, pa bi lakše mogli vršiti pritsak.

A, u međuvremenu, SDA-ovi botovski kanali ne kriju oduševljenje Dodikovim nastupima u kojima pljuje po međunarodnim partnerima BiH. Tako privatni bot Bakira Izetbegovića euforično hvali Dodika za njegov nastup na Teleringu u kojem pljuje Ambasadu SAD.

Ranije smo gledali proteste ispred OHR-a na kojima su aktivisti pozivali na smrt stranih zvaničnika, se tražilo da Christian Schmidt i ambasador SAD Michael Murphy napuste BiH. Dakle, cilj SDA - DF i onaj kojem stremi Milorad Dodik je isti.