Svake godine Environmental Working Group (EVG) analizira najnovije podatke američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) kako bi izdvojila popis namirnica, odnosno neorganskog voća i povrća s najviše i najmanje pesticida. Jer kako ističu u svom priopćenju, "svaka izloženost pesticidima je problem, s obzirom da znamo kako oni mogu štetiti zdravlju ljudi, posebice djece".
Iako brojna istraživanja provedena na najprestižnijim svjetskim univerzitetima već godinama ukazuju na povezanost pesticida i zdravstvenih problema, naučnici ističu kako rješenje postoji. Jer pokazalo se da se zamjenom neorganskog voća ili povrća organskim gotovo trenutno smanjuje nivo ovih štetnih hemikalija u ljudskom tijelu, piše National Geographic.
Gdje je najviše pesticida
Od 46 različitih vrsta voća i povrća, ovih 12 je najviše tretirano pesticidima:
- Jagode
- Špinat
- Kelj
- Breskve
- Kruške
- Nektarine
- Jabuke
- Grožđe
- Paprika i feferon
- Trešnje
- Borovnice
- Zelene mahune
Rezultati su dobiveni prikupljanjem 46.569 uzoraka najpopularnijeg voća i povrća, koji su zatim oprani i očišćeni kao što bi to svako od nas učinio kod kuće. Nakon pranja, gotovo 75 posto neorganskih svježih proizvoda prodanih u SAD sadržavalo je ostatke pesticida, od kojih je Agencija za zaštitu okoliša dugo zabranila neke od njih.
Novost u odnosu na prošlu godinu je da su se ove godine na "prljavoj listi" našle mahune i borovnice jer je u njima otkrivena zabrinjavajuća koncentracija pesticida povezanih s bolestima nervnig sistema. S druge strane, dinja je skinuta s "čiste liste" i dodana mrkva.
Gdje je najmanje pesticida
Od 46 različitih vrsta voća i povrća, ovih 15 najmanje je tretirano pesticidima:
- Avokado
- Kukuruz
- Ananas
- Luk
- Papaja
- Slatki grašak (smrznuti)
- Šparoge
- Dinja
- Kivi
- Kupus
- Gljive
- Mango
- Slatki krompir
- Lubenica
- Mrkva