Politika

Šta piše u zahtjevu Novalića kojim pokušava spasiti Sebiju Izetbegović

Sebija Izetbegović preko Novalića ruši zakon, šta piše u zahtjevu za ocjenu ustavnosti

Koliko je providan pokušaj Sebije Izetbegović da preko osuđenog Fadila Novalića sruši zakon koji je omogućio da joj se oduzme nezakonito stečena diploma pokazuje sam sadržaj zahtjeva o ocjeni ustavnosti.

Naime, kako smo jučer prvi objavili, Novalić je od Ustavnog suda FBiH tražio ocjenu ustavnosti Zakona o visokom obrazovanju KS.

Zakon donesen prošle godine

Taj zakon donesen je prošle godine i omogućio je veću autonomiju univerzitetima i rektorima u odlučivanju. Ograničio je utjecaj politike na rad visokoškolskih ustanova.

Senat UNSA iskoristio je upravo nove odbrebde Zakona kako bi proveo provjeru diplome Sebije Izetbegović i na kraju joj poništio zvanje magistra jer nema dokaza da je polagala ispite na postdiplomskom studiju niti igdje postoji njena diploma.

Kako bi se poništile te odluke Senata, Novalić je, očito na zahtjev šefice, podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona, računajući da ako poništi zakon - piništit će i odluke Senata o diplomi šefice.

No, šta je to po Novaliću neustavno u Zakonu o visokom obrazovanju?

Raport je u posjedu njegovog zahtjeva.

Zanimljivo je da se Novalić uopće ne osvrće na sam sadržaj zakona odnosno njegove članove i odredbe nego na procedure donošenja odnosno usvajanja ovog zakona!?

Novalić osporava i izmjenu Poslovnika

Tako Novalić navodi da su se po Poslovniku Skupštine KS o Zakonu trebale izjasniti sve skupštinske komisije. Kako navodi, od 19 komisija 'samo njih 11' je održalo sjednici, samo dva tijela su dala mišljenja u fazi nacrta, a njih šest kada se usvajao prijedlog zakona.

Novalić osporova i izmjenu Poslovnika Skupštine KS. Prema njima, ukoliko neka skupštinska komisija ne dostavi mišljenje, ono će se smatrati kao pozitivno.

Osuđeni premijer ističe da je poslovnik izmjenjen nakon što je usvojen Nacrt zakona o visokom obrazovanju, a osporava i samu izmjenu odnosno proceduru donošenja izmjena.

Dalje, on kao naustavno cijeni to što uz Nacrt zakona nije dostavljeno obrazloženje.

Dakle, po Novaliću Nacrt i Prijedlog spornog zakona nisu urađeni po Poslovniku, a uopće se ne osvrće na sam sadržaj zakona.

Dokaz je to ustvari da Novalić, po nalogu Sebije Izetbegvić, traži bilo šta što bi šefici u teoriji omogućilo da dobije na vremenu.