Vijesti

Inspekcija pripremila odgovor advokatima Sebije Izetbegović. Raport donosi detalje

Vlada KS usvojila zaključak za pokretanje smjene Sebije Izetbegović

Inspektorat prosvjetne inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS i zvanično je pripremio odgovor direktorici KCUS-a Sebiji Izetbegović, koja je putem svojih advokata uputila žalbu na postupak koji je prethodio rješenju rektora od 9. marta 2023.godine kojim je ostala bez magistarskog zvanja, saznaje Raport.

Advokati Sebije Izetbegović u svom su dopisu tvrdili i da rektor nije imao nadležnost i ovlaštenje za imenovanje Komisije koja je istraživala dokumentaciju. Tvrde i da prijedlog Komisije o brisanju Sebije Izetbegović iz Matičnih knjiga te primjena člana 77. Zakona o visokom obrazovanju KS nisu imali uporište, kao i da su odluke koje su proizišle nezakonite.

Šta se navodi u odgovoru

Zahtjevom su tražili i donošenje upravne mjere upozorenja kojim bi se se organima UNSA ukazalo na pravnu nemogućnost poduzimanja radnji za oduzimanje i poništavanje diplome magistra nauka i diplome doktora nauka Sebiji Izetbegović.

U odgovoru inspekcije, prema informacijama Raporta, navodi se da prosvjetni inspektori za visoko obrazovanje nisu vršili inspekcijski nadzor na navode zahtjeva advokata Sebije Izetbegović jer je prema članu 77. obaveza UNSA-e, koju zastupa i predstavlja rektor, poništavanje i oglašavanje nevažećom diplome.

Inspektori naglašavaju kako diploma zapravo nije poništena, nego je nevažećim proglašen upis u matičnu knjigu. Dalje navode kako je diploma javna isprava koja se izdaje na osnovu podataka iz evidencije te da je iz obrazloženja rješenja vidljivo da diploma formalno ne postoji jer nije izdata ni štampana, pa su poništeni podaci u evidenciji na osnovu kojih se izdaje diploma.

Inspektori dalje pojašnjavaju kako Zakon o visokom obrazovanju KS iz 2022. godine, za razliku od Zakona iz 2017. godine, propisuje obavezu i uslove poništavanja diplome od strane visokoškolske ustanove.

Navodi se kako su inspektori, nakon nadzora na Medicinskom fakultetu 23.3.2023. godine i na UNSA-i 25.03.2023. godine naredili UNSA-i da u vezi sa sticanjem diplome doktora medicinskih nauka Sebije Izetbegović primjeni član 77. stav (1) i (2) Zakona o visokom obrazovanju.

Upućena još jedna žalba

Advokati Sebije Izetbegović uputili su još jednu žalbu KUIP-u, vezano za Rješenje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove o doktoratu. Advokati zahtijevaju priznavanje svojstva stranke u postupku.

Međutim, upitno je hoće li biti udovoljeno ovom zahtjevu, jer Član 137. Zakona u upravnom postupku propisuje:

„Ako se u toku postupka pojavi osoba koja do tada nije učestvovala u postupku kao stranka, pa zahtijeva da učestvuje u postupku kao stranka, službena osoba koja vodi postupak ispitat će njeno pravo da bude stranka i o tome će donijeti zaključak. Protiv zaključka kojim se ne priznaje to svojstvo dopuštena je posebna žalba“.

Iz zakona proizilazi kako neko ne može biti stranka u postupku nakon donošenja rješenja, što je u predmetu Sebije Izetbegović slučaj, jer se donošenjem rješenja postupak okončava. Ipak, zahtjev će ići na odlučivanje prosvjetnom inspektoru.