Sport

Faruk Hadžibegić za Raport: Zaslužio sam da budem selektor, uz Savez sam bio i kad je dobro i kad je loše

Faruk Hadžibegić na klupu reprezentacije Bosne i Hercegovine sjeo je s jasnim ciljem koji nije krio od starta - odvesti "Zmajeve" na Evropsko prvenstvo 2024. godine.

Početak je bio, barem što se rezultata tiče, polovičan. U Zenici smo na startu kvalifikacija razbili Island sa 3:0. Potom je uslijedio hladan tuš u Slovačkoj (0:2).

Jasan je to pokazatelj da nismo u nimalo bezazlenoj grupi. Očito, Hadžibegića i "Zmajeve" očekuje žestoka borba za prva dva mjesta u kvalifikacijskoj grupi koja vode na Euro 2024. u Njemačkoj.

Imam ogromnu motivaciju

No, legendu ne samo FK Sarajevo, već i bh. fudbala, to nije ni najmanje pokolebalo. Svjestan je Hadžibegić da fudbal donosi i pobjede i poraze, ali je uvjeren da će rasplet biti pozitivan...

"Iskreno, ponavljam, još jednom, da imam motivaciju koja je enormna i zadovoljstvo što sam došao. Mislim da sam zaslužio priliku da budem na mjestu selektora od onog momenta kad je Savez odlučio da promijeni selektora.

Ja sam učesnik u stvaranju Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine i na to sam ponosan. I nisam napustio Fudbalski savez BiH ni u jednom momentu, ni kad je bilo dobro ni kad je bilo loše, kako za Savez tako i za mene", kaže Hadžibegić (65) za Raport.

Primjetno je da uporedo s tim što "ganjate" rezultat "Zmajeva", nastojite uvesti i neke nove igrače u reprezentaciju, stvarati tim na duže staze?

Sad sam u prilici da tražim rezultat i u isto vrijeme realizujem politiku Fudbalskog saveza.

Znači, da prihvatim sve ove mlade igrače. Da im otvorim mjesto i prostor da igraju za A-reprezentaciju BiH u kritičnom momentu, kad moram tražiti rezultat, da se ide na Evropsko prvenstvo.

U Zenici smo razbili Island

Znam da nam fali iskustva, iskustva međunarodnih takmičenja. Želju imamo, ali iskustvo, kakvo imaju neki drugi, mi to nemamo. Ja sam taj rizik prihvatio svjesno, iz želje i motivacije.

Sa igračima koje ću birati i uz pomoć publike, mislim da ćemo se u radovati u novembru, u posljednjem kolu kvalifikacija.

Mislim da je novembar ključni mjesec, kad će se sve odlučivati. Mi smo u grupi u kojoj je Portugal apsolutni favorit. Za drugo mjesto će biti borba između nas, Luksemburga i Slovačke.

Ja vjerujem u cjelokupnu sportsku Bosnu i Hercegovinu. Mislim da imamo podršku. To se potvrdilo onim što su Fanaticosi uradili u Slovačkoj, gdje su i pored zabrane našli mogućnost da dođu u izuzetno velikom broju i da nas podrže i pored poraza.

Najteže će biti u junu

To je još jedan dodatni motiv i dodatna obaveza da radimo do kraja i da uspijemo. Nadam se da će biti dobro. Daleko je novembar, ali novembar je ključni.

Već u junu imamo veoma nezgodan termin. Očekuje nas veliki duel s Portugalom u gostima i Luksemburgom kao domaćini... Za Portugal nije potrebno pojašnjavati zašto je glavni favorit, ali Luksemburg nikako, barem u široj javnosti, da shvatimo dovoljno ozbiljno. Zašto je Luksemburg tako nezgodan?

Da, izuzetno težak zadatak imamo u junu, mislim da nam je to i najteži raspored. Trebamo se samo sjetiti kako je Luksemburg zagorčao život reprezentaciji Srbije u Beogradu. Luksemburg ima samo malo ime sportsko, kad gledamo po tome. Međutim, pogledajte ekipu.

To je iskusna ekipa, sastavljena od fudbalskih legionara koji su dobili njihovo državljanstvo. Portugalci, Francuzi, Brazilci... Praktično, nemaju nijednog igrača iz Luksemburga.

U junu nas čeka Portugal

To je selekcija koja po ukupnom broju utakmica ima veće iskustvo nego naša reprezentacija u Ligi šampiona. Oni su izuzetno kvalitetna ekipa. Nažalost, niko ih ne shvata ozbiljno, ali vidjeli smo šta su uradili Srbiji, šta su uradili Crnoj Gori, gdje sam ja bio s njima u grupi.

Oni su više nego ozbiljna selekcija. Sa nama i Slovacima oni su realan kandidat za drugo mjesto.

S nestrpljenjem smo čekali debi Rominog Benjamina Tahirovića u dresu "Zmajeva". To se desilo na početku kvalifikacija za Euro. Kako gledate na njegove nastupe?

Tahirović igrač za budućnost

Ne bih isticao nikoga pojedinačno. Imao sam sreću da mu mogu dati priliku da igra. On je sigurno naš igrač za budućnost. Volio bih da za godinu-dvije on bude predvodnik ove mlade generacije koju sad instaliramo u reprezentaciju, sa Dedićem, Gazibegovićem i drugima koji će doći.

Kad spominjete one koji će doći, kakva je situacija sa Denisom Huseinbašićem iz njemačkog Kolna?

Mi smo sve uradili što smo mogli da uradimo za njega. Išli smo mu na noge. Razgovarali smo sa njim, razgovarali smo s njegovim ocem, razgovarali s njegovim menadžerom...

Tahirović na terenu
Tahirović: Debitirao za "Zmajeve"

Završili smo i onaj administrativni dio, što je do nas.

On treba da se odluči. Za prvo okupljanje, on je rekao da treba da razmisli, on je odlučio da bude oko Njemačke (mlada reprezentacija Njemačke, op. a.). Vidjet ćemo šta će biti za dalje.

Hadžibegić: Hamulić mora imati strpljenja

Ali, ima tu još desetak imena koja će se vrtjeti ubrzo, ne bih htio da pričamo samo o njemu. Ima igrača koji su se već deklarisali da žele da igraju za Bosnu i Hercegovinu. I to treba cijeniti.

Možete li nam otkriti o kojim je igračima riječ?

Ne bih sad o tome, da me ne bi opekla vatra. Bili smo sigurni i za Huseibašića, pa se ovo desilo... Prema tome, ja bih sačekao, da ne bih napravio neku grešku. Ali, saznat će se vrlo brzo, to vodi Savez.

Hadžibegić: Dvostruki zadatak u kvalifikacijama

Možete li barem reći da li je Said Hamulić jedan od njih?

Ja sam bio sa Hamulićem. I pored njegovih izjava otišao sam u Toulouse, razgovarao sa njim. Sve sam mu objasnio, prije svega da mora imati strpljenja. Nikome nisam ništa obećao pa da sam slagao. To neću nikada uraditi.

S druge strane, njegovo je da bude strpljiv i da radi, što više. Prema tome, vrata su mu otvorena. Rekao mi je da je zadovoljan i pozitivno iznenađen što sam otišao i njemu na noge, kao i ostalima.

Meni to nije problem. Čim se ukaže prilika u budućnosti, ja ću ga sigurno poznati.