Politika

Dodik iz Beograda poručio: Otkud znate da nemamo saveznike za proglašenje RS samostalnom

Dodik

Predsjednik RS Milorad Dodik na RTS-u ponovio je svoj poznati narativ o negiranju države Bosne Hercegovine. On je kazao da ne vjeruje u Bosnu i Hercegovinu, da je sklepana i da nikad nije imala šansu da uspije. Mi ne živimo u BiH kao državi, za nas je to nametnuta ljuštura, mi bismo željeli da budemo sa Srbijom – to je historijska težnja našeg naroda, rekao je Dodik te poručio da će RS biti samostalna država, kao i da će to u miru ostvariti.

"Sad saznajem da sam neki zločinac koji se sprema za nove zločine – zamislite budalaštine", rekao je Dodik u intervjuu za emisiju Oko.

Dodik je upitao i što je problem velika Srbija:

"Zašto bi to bio problem? Njihova paranoja, je li? Ja volim da bude velika i jaka Srbija i volim da budu okupljeni Srbi oko Srbije i želio bih jednog dana ako ne doživim bar da imam dovoljnu svijest kada budem odlazio na drugi svijet da će se srpski narod na ovim prostorima ujediniti."

Poručio je i da ne vidi zašto nije legitimno da tako razmišlja i zašto bi bilo legitimno da razmišlja kao Bećirović ili Komšić.

Pravna ljuštura

"Ja ne vjerujem u Bosnu i Hercegovinu – to je sklepano i nikada nije imalo šansu da uspije. To je eksperiment koji su napravili stranci da bi ovdje imali s čime da obučavaju svoje neobučene elite koje su kasnije angažovali na drugim dijelovima svijeta", kaže Dodik.

Rekao je da BiH ni iz logičnih ni iz historijskih razloga nije imala bilo kakvu perspektivu onda kada je stvarana Dejtonom.

"Jedino racionalno je bilo da se ona podijeli", dodaje Dodik.

Rekao je i kako je svojevremeno predlagao da se na prostorima koje nisu mogli da riješe Dejtonom, ljudi poslije tri godine izjasne gdje žele – ili u RS ili, kako je rekao, na drugu stranu.

"Mi živimo te njihove paranoje i iluzije koje su osmislili kroz ljude koji se i dan danas nalaze ovdje na ovim prostorima u važnim poslovima", dodaje Dodik.

Ističe da oni govore uvek istu politiku koja zastupa potpunu centralizaciju BiH, ne uvažavajući realni status utvrđen Dejtonskim sporazumom.

"Nego razgrađujući upravo taj status do nivoa da RS nema smisla da postoji i da postane pravna ljuštura kako bi se jedno davno obećanje, a sada znamo isto tako da muslimani ne bi potpisali sporazum u Dejtonu da im nije obećano da će se kroz implementaciju sporazuma učiniti sve da se razgradi RS i dogradi Bosna i Hercegovina", rekao je Dodik u Beogradu.

Dodik je ponovo Bošnjake nazivao muslimanima, kazavši da su "muslimani uspjeli da naprave percepciju da je neminovan rat ako RS kaže mi smo od danas samostalni".

"I da taj rat će neminovno da dovede do toga da muslimani brane državu. RS nije njihova, apsolutno nije njihova. Oni su nacionalna manjina u RS , kao što smo i mi nacionalna manjina u Federaciji", navodi Dodik.

Ponovio je i da je Ustavni sud poništio suštinu Dejtonskog sporazuma.

"Onda su počele te igre ideološke, neoliberalne, kroz tu priču o Federaciji BiH da deklasiraju ono što se zvao projekat Herceg-Bosne, a kasnije da se nastavi tu sa RS, što čine sve vrijeme", kaže Dodik.

Na pitanje da li sada na dnevnom redu imovina, Dodik kaže da jeste.

"Po njima je na dnevnom redu imovina, ali mislim da su se prekombinovali. Mislim da apsolutno jedno jedinstvo postoji bar u pristupu, ako ne u djelovanju svih političkih faktora u RS", ističe Dodik.

"Mi ne živimo u BiH kao državi, za nas je to nametnuta ljuštura, mi bismo željeli da budemo sa Srbijom – to je istorijska težnja našeg naroda", kaže Dodik.

Rekao je i da sukob niza historijskih činjenica dovodi do toga da je BiH nemoguća država.

"BiH je nemoguća zemlja, naravno stalo nam je do mira, ali mi se ne možemo pomiriti sa stanjem u kojem se nalazimo", poručuje Dodik.

Govoreći o tome zašto je Bosna i Hercegovina bila uzdržana na glasanju za članstvo Kosova u Vijeću Evrope, kaže da to govori kako ta zemlja nema nikakvog smisla.

"BiH nije prihvatila i priznala Kosovo kao samostalnu državu i mi nemamo nikakve odnose sa tom vlašću u Prištini. Mi smo rekli da pratimo Beograd u tom pogledu i da poštujemo teritorijalni integritet Srbije. Kako se rukovodstvo Srbije bude odnosilo prema tim pitanjima i mi ćemo tako raditi", kaže Dodik.

Kazao je "da bi muslimani da rasparčaju Srbiju, da prihvate Kosovo kao državu i da im je to malo.

"Oni razmišljaju o Sandžaku i svačemu nečem još", dodaje.

Navodi da je pitanje da li bi njima u Sarajevu bio dobar Vučić kada bi ukinuo RS.

Jaka Srbija

"Nije njima problem Republika Srpska, njima je problem Srbija, njima je problem jaka Srbija. Alija Izetbegović je govorio da je sve dok je Srbija slaba oni imaju šanse, ali kada Srbija ojača oni nemaju nikakvu šansu i to vreme polako dolazi", kaže Dodik.

Ističe da je imovina sad glavno pitanje u BiH, kao i da RS neće ići u Sarajevo da o tome odlučuje.

"Ne postoji parlament BiH, već Parlamentarna skupština", dodaje Dodik.

"Sad vidimo da je to aždaja koja je zinula i kojoj ne može niko da zatvori usta. Dok ne progutaju RS, neće se smiriti", poručuje Dodik.

Poručuje da je neće progutati i da će Republika Srpska biti samostalna država i u miru će to ostvariti, poručuje Dodik.

"Mi nemamo ratni plan, naši planovi nisu ratni, naši planovi su mirnodopski. Mi se pitamo kakva je ovo galama o ratu. Sa naše strane će biti mir", kaže Dodik.

Ističe i da je besmisleno da neko kaže da će nešto spriječiti oružjem.

"Kako ćete spriječiti jedan parlament da donese odluku i kaže danas proglašavamo RS samostalnom državom?", upitao je Dodik.

Na konstataciju da za to trebaju neki saveznici, Dodik pita: "A otkud znate da nemamo ponešto ili sasvim dovoljno".