Politika

Nikšić nakon prve sjednice Vlade FBiH: Pozvali smo uprave javnih preduzeća da podnesu ostavke

U Sarajevu je danas održana prva sjednica novog saziva Vlade Federacije BiH. Premijer Nermin Nikšić rekao je novinarima da je bila u pitanju jedna uobičajena sjednica na kojoj su razmatrane neke tehničke stvari.

"Imenovali smo delegaciju za Ekonomsko-socijalno vijeće, dvije komisije koja se tiču tehničkih stvari neophodnih za funkcionisanje ministarstava i ministara, komisiju za statusna pitanja. Donijeli smo zaključke kojima su zaustavljeni procesi imenovanja, konkursnih procedura i prijema u radi odnos u javnih kompanija u nadležnosti Vlade FBiH, uz mogućnost da se napravi izuzetak na Vladi za imenovanja za koja se utvrdi da su neophodna", kazao je Nikšić.

On je dodao i da su produženi rokovi za javne pozive Ministarstva razvoja i obrta i Ministarstva izbjeglih i raseljenih lica.

"Nismo došli da radimo sile i progone, pozvali smo članove uprava javnih preduzeća da stave mandate na raspolaganje. Logično je da oni koji su u javnim preduzećima trebaju dijeliti sudbinu Vlade, kad završi Vlada treba završiti ta uprava, a ukoliko Vlada želi onda mogu ostati. Ne volim da se igram zakonskih procedura, zato bi ovo bilo poštenije. Trebaju doći ljudi koji će provoditi politiku Vlade. Neki koji su sada na pozicijama u javnim preduzećima su prilično kompromitovali mandat pokušajem utjecaja na zastupnike, kupovinom mandata, ali to je nešto čime se trebaju baviti nadležni organi. Potrudit ćemo se da dođu što kvalitetniji ljudi", kazao je Nikšić.

Na novinarsko pitanje ko su najozbiljniji kandidati za direktore BH Telecoma i Elektroprivrede BiH, Nikšić je kako kako to ne zna te da se o tome nije razgovaralo.

"Ne znam koja je potreba da se licitira s imenima i ljudima i da im se pravi problem u njihovom profesionalnom angažmanu. To su klasične neistine.

Nismo čak dogovorili ni kome te kompanije pripadaju u političkom rasporedu. Nismo riješili ni pitanje savjetnika u Vladi. Bilo je degutantnmo razgovarati o pozicijama, a znamo kakva je drama biti hoće li ove vlade uopće biti“, kazao je Nikšić.

Istako je i kako ne razumije potrebu za objavljivanjem dezinformacija, naglasivši kako su za to odgovorni oni koji ih objavljuju.

Novi premijer komentirao je i broj zakona koji je na čekanju.

„Kada sam vidio koliko je zakona i izmjena koji uopće nisu razmatrani u parlamentarnoj proceduri od 2015. do 2023. godine, mislio sam da je greška. Dali smo rok od 15 dana ministrima da vide o čemu se radi i da li postoji potreba za izmjenama prije upućivanja tih akata u parlamentarnu proceduru.
Isto je i sa 60 zakona koji su na e-portalu Vlade. Ministri se trebaju izjasniti da li ostaju pri tim zakonima te da li ih treba dorađivati“, kazao je Nikšić.