Svijet

Njemačka bolnica potvrdila trovanje Navaljnog. Objavili su i čime

Kritičar Kremlja i ruski opozicioni političar Aleksen Navaljni vjerovanto je otrovan, saopćeno je iz njemačke bolnice u koju je smješten, javlja Guardian.

U saopćenju navode da se Naljni razbilo zbog kontaminacije inhibitorom kolinosteraze, dodajući da ta supstanca nije poznata da su analize u toku.

"Navaljni je u ozbiljnom stanju, ali trenutno nema akutne opasnosti po njegov život. Ishod ostaje neizvjestan, a dugoročne posljedice, posebno na nervni sistem, ne mogu se isključiti u ovom trenutku", saopćeno je iz bolnice.

Navaljni je kolabirao u četvrtak u avionu nakon što je popio čaj za koji njegovi saradnici tvrde da je bio otrovan. U subotu je prebačen na liječenje u Njemačku.

Navaljni: Kolabirao u četvrtak

Da se sumnja na trovanje ranije je kazao i glasnogovornik njemačke Vlade, Steffen Seibert.

“Sumnja se da je gospodin Navaljni bio otrovan jer nažalost nam je nedavna ruska prošlost dala nekoliko takvih primjera”, rekao je Seibert.

Rusija nije još komentirala njemačku tvrdnju. Kremlj je u petak kazao kako je i dalje nejasno zbog čega je Navaljnom pozlilo te da prvobitni testovi pokazuju da nije otrovan.

Liječnici u sibirskoj bolnici koji su prvi liječili Navaljnog su ranije u ponedjeljak rekli kako su mu spasili život, no da nisu pronašli tragove otrova u njegovom tijelu.

“Da smo pronašli neki trag otrova koji je potvrđen, tada bi nam bilo puno lakše. To bi bila jasna dijagnoza, jasno stanje i poznata metoda liječenja”, naglasio je doktor Anatolij Kaliničenko iz bolnice u Omsku.

Ruski liječnici nisu otkrili kako su tretirali Navaljnog. Prošle sedmice su objavili da su mu dijagnosticirali metaboličku bolest uzrokovanu niskim šećerom u krvi. Istaknuli su i da pri tretmanu nisu bili pod pritiskom vlasti.