Sport

Edin Džeko je u karijeri osvojio devet trofeja, ali večeras igra jednu od najvažnijih utakmica

Kapiten fudbalske reprezentacije BiH Edin Džeko večeras će odigrati jednu od najvažnijih utakmica karijere.

Napadač Intera ima 37 godina i na velikoj sceni je već 15-ak godina. S Wolfsburgom, Manchester Cityjem i Interom je osvojio devet trofeja, a do kraja aktuelne sezone moći će doći do broja 11.

Njegov Inter se već ranije plasirao u finale Kupa Italije gdje će igrati protiv Fiorentine, ali možda vrhunac karijere bio bi plasman u finale Lige šampioona.

Na posljednjoj prepreci Džeki u tom pokušaju stajat će fudbaleri gradskogn rivala Intera, Milana, a večeras se igra prva polufinalna utakmica.

Inter je po mnogim mišljenjima blagi favorit u dvomeču, ali ipak je utisak da su šanse otprilike podjednake. Ni jedan od gradskih rivala nije igrao finale Lige prvaka u protekloj deceniji. Inter je posljednji put bio učesnik najveće klupske fudbalske utakmice 2010. godine, a Milan 2007., tako da će obje ekipe dati sve od sebe da izbore finale.

Džeko je u karijeri već igrao jedno polufinale Lige prvaka i to s Romom 2018. godine ali tada je bilo gotovo nemoguće izbaciti Mohameda Salaha i društvo koji su slavili s ukupnih 7:6.

Najveće utakmice Džekine klupske karijere do sada su bile one u posljednjim kolima bundesligaške sezone 08/09, posebno mečevi protiv Bayerna i Werdera, koja je bila i posljednja u sezoni. Utakmica koja mu je vjerovatno obilježila klupsku karijeru je ona protiv QPR-a na Etihadu 2012. godine kada je City slavio sa 3:2 i osvojio titulu u posljednjim sekundama. Vrlo bitne su bile i posljednje utakmice u sezoni 2013/14, posebno ona protiv Evertona u gostima kada je Džeko dao dva gola. Kasnije je City također osvojio titulu.

U finalu pobjednika iz ovog dvomeča čeka Manchester City ili Real Madrid i bilo koji klub iz Milana će biti autsajder u tom duelu, ali i sam plasman u finale Lige prvaka za bilo kojeg fudbalera Intera bio bi jedno od najvećih dostignuća karijere, pa tako i Džeki.