Celer je iznimno ljekovita biljka izvrsnog okusa i mirisa koju su za kuhanje najfinijih i najzdravijih supa koristile naše bake. Međutim, s vremenom celer je zapao u carstvo potisnutih namirnica. Celer u kuhinji je postao rijetkost, a zamijenili su ga gotovi začini i ”gotove supe” koje je potrebno tek preliti kipućom vodom. Naučna istraživanja su dokazala da celer obiluje natrijem i vitaminom A.
U historiji su celer koristili Rimljani i Grci koji su vijencima celera kitili boga mora Posejdona. Drevni Egipćani koristili su celer kao lijek. U 17. stoljeću, celer se počeo koristiti i u prehrani, ali samo kao začin.
Preporučuje se kupovati celer sa što dužom stabljikom (koja je njegov najzdraviji dio) kako biste ga što bolje mogli iskoristiti. Celer je odličan izbor kada su u pitanju supe, umaci ali i salate. Jedna velika stabljika celera sadrži samo 10 kalorija.
Celer ima mnogobrojne zdravstvene dobrobiti, u nastavku pročitajte zašto biste ga trebali konzumirati što češće. Međutim, trudnice ne smiju koristiti celerov sok jer ima snažno abortivno djelovanje.
Nutritivne vrijednosti celera
Celer je na velikom glasu kao čistač organizma. Ima snažno diuretsko djelovanje, a pomaže i pri iskašljavanju gustog gnoja koji je posljedica neke od bakterijskih infekcija respiratornog trakta. Odličan je izbor i za osobe koje imaju probavne probleme i probleme s nadutošću.
Celer je bogat kako smo već ranije spomenuli vitaminom A, ali i drugim vitaminima poput vitamina K, E, vitamina C ili vitaminima B skupine. Kao i ostalo korjenasto povrće, celer je bogat kalijem, folnom kiselinom i vlaknima. Kako bismo vam što bolje prikazali ljekovitost celera donosimo vam primjer na 100 grama. 100 grama celera sadrži:
- 1 gram proteina
- 5 grama vlakana
- 5 mg vitamina
- 36 mg folne kiseline
- 22 mg vitamina A
- 263 mg kalija (diuretik)
- 1 mg vitamina C
- 40 mg kalcija
- 0.08 mg vitamina B6
Dokazano smiruje sve upalne procese, prevencija je kod Alzheimerove bolesti i bogat je naročito vitaminom K koji je neophodan za kosti. Također, smanjuje rizik od nastanka raka, snižava i regulira krvni pritisak.
Sok od stabljike celera – priprema u sokovniku i blenderu
Popularni medijski izvori najčešće navode da se sok stabljike od celera pije ujutro natašte prije doručka. Količina koja se preporučuje je 475 mL svaki dan. Međutim, naulnici još uvijek nisu pronašli jasne dokaze za dozu koja bi zaista bila učinkovita. Stoga, ne zna se pouzdano kakav učinak ima konzumiranje manje ili veće količine soka od stabljike celera.
Za pripremu 475 mL soka od celera potrebno je oko 9 svježih stabljika celera. Treba ih oprati, ukloniti listove pa narezati na manje komade. Sok od celera može se brzo i jednostavno pripremiti u sokovniku. Ako nemate sokovnik, sok od celera može se pripremiti i u blenderu.
Priprema u blenderu sadrži jedan dodatan korak. Nakon što su stabljike celera izblendane, sok se treba procijediti kroz sitno cjedilo ili gazu kako bi se uklonila pulpa.
Najbolje je sok konzumirati svježi, ali pripremljeni sok može se čuvati u frižideru do 2 dana.
Naposljetku, sok od celera može biti izvrstan dio svakodnevne prehrane i brige za vlastito zdravlje, osobito ako će utjecati na promjenu drugih prehrambenih navika. Neki će se odlučiti jesti stabljike celera, dok će drugi posegnuti za sokom od celera. Niti jedno nije pogrešno.
Stabljike celera dobro operite, zatim izmiksajte, dodajte potrebnu količinu vode i pijte svako jutro, izvršit ćete najbolji detoks organizma u najkraćem roku.