Svijet

Italijanka treći put dobila koronu

Jedna Italijanka iz Lombardije ustanovila je na ljetovanju na otoku Sardinija da je treći put oboljela od korona virusa.

Italijanka, koja je došla na odmor u mjesto Tertenija na Sardiniji, zbog drugih zdravstvenih razloga otišla je u bolnicu i otkrila da je ponovo pozitivna na koronu virus, prenosi Tanjug.

Prethodno je u dva navrata bila u bolnici zbog COVID-19, nakon čega je, kako navodi portal Olbia.it, izliječena, odnosno imala je negativne rezultate testova na taj virus, a sada je hospitalizirana u gradu Lanuzei.

Prema saopćenju lokalnih zvaničnika, pacijentkinja će biti ponovo testirana, a prema "antikovid" protokolu, slijedi praćenje njenih kontakata, kako bi se utvrdilo da li su zaraženi.

U utorak je holandska televizija NOS, pozivajući se na virologe, izvijestila da su pacijent u Holandiji i još jedan u Belgiji ponovno zaraženi korona virusom.

Ta je vijest objavljena nakon izvještaja naučnika u Hong Kongu o muškarcu koji je ponovo zaražen četiri i po mjeseca od kako je ozdravio.

NOS prenosi izjavu virologinje Marion Koopmans, koja je rekla da je holandski pacijent starija osoba oslabljenog imuniteta.

Kazala je da su poznatiji slučajevi kada su ljudi dugo bolovali od virusa da bi se on zatim razbuktao.

Međutim, prava reinfekcija zahtijeva genetsko testiranje virusa u prvoj i drugoj infekciji, kako bi se vidjelo razlikuju li se virusi.