Svijet

Daniel Serwer za Raport: Granell je siledžija. Kurti će mu oštro odbrusiti

- Loše ideje nikad ne umiru. One su kao zombi koji luta svijetom i traži budalu koja će ih opet aktivirati - kratko je prokomentirao za Raport Daniel Serwer, iskusni analitičar balkanskih prilika.
Na taj način osvrnuo se na sve glasnije tvrdnje da ideja o razmjeni teritorija Srbije i Kosova nije mrtva i da je podržavaju i dijelovi administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa.
U prvom redu se tu proziva specijalni izaslanik predsjednika SAD za dijalog Srbije i Kosova Richard Grenell.
Prema navodima kosovskih medija, on je naložio blokadu ekonomske pomoći SAD Vladi Kosova na čelu s premijerom Aljbinom Kurtijem. Odluka je donesena zbog odbijanja Kosova da odmah ukine tarife od 100 posto na robu iz Bosne i Hercegovine i Srbije.
- Grenell je siledžija, kao i njegov šef. On nastoji postići deal kojim će se onda Trump hvaliti. Na osnovu toga Grenell bi dobio novi posao. Grenell više nije neutralan. On jednostavno gura interese Beograda. 

Šta će biti Kurtijeva reakcija na to, morate njega pitati. Ali, ako je Albin ono što mislim da jeste, onda će Grenellu jednostavno odbrusiti da zabije tih 200 miliona dolara... - poručuje Serwer za Raport.