Vijesti

Vučić poručio Dodiku: Najviši interes Srbije je RS u okviru BiH

Sastanak rukovodstva RS, Milorada Dodika i Željek Cvijanović sa predsjednikom Srbije Aleksandra Vučića i premijerkom Anom Brnabić završen je u Beogradu. Teme su, kako je rečeno, bile ekonomske ali i političke.

Dodik je ranije poslao dokument Vučiću u kojem je govorio o kršenju Dejtonskog sporazuma.

"Dobio sam više pitanja Dodika vezano za status RS. Mislim da ne moram nikome da govorim koliko nam je stalo ne samo do dobrih odnosa i RS uopće. Rekao sam mu da je stav Republike Srbije apsolutno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Odgovorio sam na svako pitanje i rekao sam da je očuvanje mira i stabilnosti od suštinskog značaja za Srbiju i uvjeren sam za RS, da na prijetnje ratom koje slušamo gotovo svakog dana moramo odgovarati mirno, strpljivo i da ni nakoji način ne smijemo učestvovati u toj igri i da moramo poštovati sporazum koji smo potpisali jer je to ono što nam garantuje da će nas poštivati svih u međunarodnoj zajednici, a to je i garant za sigurnost našeg naroda", rekao je Vučić.

Kazao je da je "zamolio Dodika da u svakom trenutku vodi i računa o interesima Srbije, a da je njihov najviši interes očuvanje mira i RS u okvirima BiH, ali Dejetonske BiH".

"Oni koji misle da prijetnjom sukobima i ratovima mogu ostvariti svoje ciljeve poručujem da je to mnogo opasno i da smo uplašeni, ali se nadamo da nikome neće pasti na pamet da ih ostvaruje", zaključio je Vučić.

Dodik je kazao da je zadovoljan razgovorom sa Vučićem.

"I naša politika je politika mira, naša politika nije rat niti eskalacija mira koja bi dovela do rata. Srbija treba da bude upoznata sa svim detaljima vezano za provođenje Dejtonskog sporazuma. Srpski narod nije zadovoljan s tim što smo izgubili Sarajeva i čiste srpske opštine. Čitava politika i haranga iz muslimanskog Sarajeva je protiv RS-a. Uvijek me iznenade riječi iz Sarajeva kao što su prijetnje ratom, da se drže predavanja o tome - ako ne uradite ovako bit će tako“, rekao je Dodik.

Kukao je na uništenu namjensku industriju u RS, dok FBiH ima šest fabrika namjenske industrije koje rade, kako je rekao, "za ne daj Bože“.

"Mi ćemo o ovome informisati i druge zemlje i smatramo da imamo pravo da se bavimo time. Imamo Ustav koji se krši odlukama visokog predstavnika i Ustavnog suda. Od Vučića sam tražio garancije da se neće dozvoliti ugrožavanja silom našeg statusa i moram reći da sam s tim zadovoljan. Ne tražimo ništa nego da se provodi Dejtonski sporazum i Ustav BiH. Na našem dnevnom redu nije separacija nego provođenja Dejtonskog sporazuma. Kako je moguće da neka međunarodna zajednica dozvoljava da se izdvoji Kosovo, a RS tog prava nema. Zašto je problem ako mi to pitamo. Kakvi su to aršini, ko to kreira i šta je cilj. Razumijem u kakvim složenim okolnostima je Srbija vezano za Kosovo. BiH neće priznati Kosovo. Imamo ogromne pritiske zbog toga i stalnom traže da promijenimo naše stavove“, rekao je Dodik.

On je dodao kako je "sasvim normalno da u RS razmišljaju o novom modelu", ako se ovaj ne poštuje.

"Ali to nećemo raditi puškom, mi nećemo ratovati. Bošnjaci imaju bolje sređene kuće u RS-u, a da vidite srpska sela u FBiH koja nisu rekonstruisana", kazao je Dodik.