Etli kuru fasulye naziv je za turski grah, varivo koje je omiljeno u Turskoj. Postoje brojne varijacije recepta, ali ono što je većini zajedničko jesu kockice mesa.
Grahu se dodaje janjetina, suho meso ili kobasice, a najčešće se poslužuje s kuhanom rižom i jogurtom.
Sastojci za turski grah:
- 300 g suhog bijelog graha
- 500 g junetine ili janjetine za gulaš
- 1 glavica luka
- 1 list lovora
- 25 g maslaca
- 3 čehna bijelog luka
- 40 g paste od paradajza
- 15 g paste od turske slatke paprike (ili dodajte više paste od paradajza)
- 1 kašikice šećera
- 1 kašika limunova soka
- so i biber
Priprema turskog graha:
Namočite grah u vodi preko noći. Sutradan stavite meso, luk i lovorov list u veliki lonac pa prelijte vodom i lagano posolite i pobiberite. Zagrijte do vrenja pa oberite pjenu. Smanjite vatru na srednju pa ostavite da se kuha dok meso ne postane mekano, oko sat vremena. Izvadite luk i lovor pa dodajte grah i još vode. Pojačajte vatru i pustite da zavrije. Zatim smanjite vatru i ostavite da krčka dok grah ne omekša.
U međuvremenu zagrijte tavu s debelim dnom na srednje jakoj vatri. Dodajte maslac i sjeckani češnjak, pastu od rajčice, crvenu papriku i šećer. Pržite nekoliko minuta uz stalno miješanje. Dodajte malo tekućine iz lonca s grahom i mesom pa dobro promiješajte.
Ponovite još nekoliko puta, sve dok umak od paradajza ne postane prilično rijedak. Umiješajte ga u grah i meso pa promiješajte, dodajte sok od limuna, so i biber po ukusu. Ostavite da se kuha na laganoj vatri 5-10 minuta. Maknite s vatre i ostavite najmanje 10 minuta.