Velike su šanse da imate člana porodice, bliskog prijatelja ili kolegu koji boluje od dijabetesa. Ili da vi sami bolujete od njega. Ovo hronično i ozbiljno zdravstveno stanje pogađa otprilike jednu od deset osoba, a taj se broj s godinama povećava. Tome u prilog ide i podatak da čak polovina svih odraslih osoba u Sjedinjenim Državama ima dijabetes ili predijabetes, objavilo je Američko udruženje za dijabetes.
Ovdje uglavnom govorimo o dijabetesu tipa 2 jer je to daleko najčešći oblik bolesti, koji čini oko 90 do 95 posto svih slučajeva. Dijabetes tipa 1 i gestacijski dijabetes su druge glavne vrste.
Svim vrstama dijabetesa zajedničko je to što je ljudima nivo glukoze u krvi previsoka. Znači li to da jedenje šećera uzrokuje dijabetes? Odgovor za dijabetes tipa 1 je ne - ovaj relativno rijetki tip dijabetesa je autoimuno stanje koje nije povezano s faktorima životnog stila poput unosa hrane ili vježbanja.
Za dijabetes tipa 2 odgovor je nešto složeniji. Ako već imate genetski rizik i uporno se nezdravo hranite, borite se s prekomjernom težinom i vodite neaktivan stil života, riskirate razviti dijabetes tipa 2.
Na šećer u krvi najviše utječu ugljikohidrati, kojih ima u svemu, od voća i krompira do hljeba, slatkiša i gaziranih sokova. Tokom probave ugljikohidrati se razgrađuju u glukozu i dolaze u krvotok. To je dobra stvar jer glukoza je glavni izvor energije našeg tijela. Ćelije vašeg tijela moraju imati energiju za funkcioniranje, ali ta ista glukoza može biti otrovna ako se nalazi u visokim postotcima u vašoj krvi.
Zapravo može biti toliko opasna da previsok nivo šećera u krvi može naštetiti vidu, uzrokovati oštećenje živaca i dovesti do bolesti srca, moždanog udara, zatajenja bubrega i brojnih drugih problema. Zato vaše tijelo ima izvrsno kalibriran sistem za održavanje glukoze na sigurnom nivou.
Da bi glukoza funkcionirala kao proizvođač energije, mora napustiti krv i ući u ćelije vašeg tijela, kaže Diana Licalzi, registrirana dijetetičarka sa sjedištem u Bostonu. Tu dolazi inzulin. Proizveden od gušterače, inzulin djeluje poput ključa i otključava ćeliju kako bi omogućio ulazak glukoze unutra.
"Jedete jabuku, jabuka se pretvara u glukozu, gušterača oslobađa inzulin, inzulin otvara vrata ćelije, glukoza ulazi i odmah se proizvodi energija za upotrebu s ostacima koji su spremljeni za kasniju upotrebu", objasnila je Licalzi.
S dijabetesom tipa 2 sposobnost ćelije da reagira na inzulin je oslabljena i šećer se zadržava u krvotoku umjesto da se učinkovito šalje u ćeliju.
Rezistenciju na inzulin mogu uzrokovati mnoge stvari uključujući prekomjernu težinu, nezdrave prehrambene navike, nedostatak vježbanja i određeni lijekovi.
Prekomjerna tjelesna težina povećava rizik
Prema američkom Nacionalnom institutu za dijabetes i probavne i bubrežne bolesti, ne postoji samo jedan uzrok dijabetesa ili predijabetesa tipa 2. Geni i porodična hitorija mogu igrati ulogu, a tu ne možete puno učiniti. Ali što se tiče faktora koje možete kontrolirati, održavanje zdrave težine na vrhu je popisa u prevenciji bolesti, odgađanju njezina početka ili usporavanju napredovanja.
Studija iz 2015. objavljena u časopisu International Journal of Preventive Medicine sugerira da mjerenje struka može biti jednako važno kao i indeks tjelesne mase (BMI) kada je riječ o predviđanju rizika od bolesti kod neke osobe, posebno kod dijabetesa tipa 2.
Zdrava prehrana više je od izbjegavanja šećera
Šećer nije jedini krivac koji doprinosi porastu dijabetesa tipa 2 u SAD-u.
"Cjelokupan kvalitet standardne američke prehrane odgovorna je za razvoj dijabetesa tipa 2 ili predijabetesa", kaže dijetetičarka s UCLA-e Dana Hunnes te objašnjava: "Tipična prehrana sadrži puno prerađenih ugljikohidrata, masti, životinjskih bjelančevina i soli, a siromašna je vlaknima, vodom, voćem i povrćem."
Taj visokokalorični zbir potiče debljanje. U međuvremenu, svi oni jednostavni ugljikohidrati - u stvarima poput pomfrita, čipsa, pića zaslađenih šećerom, tjestenine i hljeba od bijelog brašna - dovode do brzog porasta šećera u krvi. Kad se to dogodi, vaše se tijelo bori da izbaci sve više i više inzulina - koji ne uspijeva smanjiti glukozu u krvi jer ga ćelije ignoriraju.
Vremenom ti skokovi obično istroše ćelije koje proizvode inzulin i tijelo ga prestaje stvarati. Ako imate predijabetes ili dijabetes tipa 2, to znači da se svaki put kad jedete šećer u krvi stalno penje sve više, osim ako ga kontrolirate prehranom, vježbanjem i lijekovima.
Šećer nije poželjan u zdravoj prehrani
Slatka poslastica s vremena na vrijeme ne predstavlja problem. Ali prekomjerna konzumacija tokom predugog perioda povećava rizik od debljanja i stavlja stres na vaše ćelije koje proizvode inzulin.
"Kalorije iz šećera nazivamo praznim kalorijama", kaže Licalzi i dodaje: "One imaju malu ili nikakvu hranjivu vrijednost."
Budući da kalorije šećera slabo utažuju glad, lako je pojesti (pre)velike količine i početi stvarati višak kilograma.
Pokušajte smanjiti konzumaciju skrivenih šećera
Svi znamo da su krofne prekrivene čokoladom, tri kuglice sladoleda utopljene u umak od karamele i veliki komad kolača od jagoda šećerne bombe. Ali šećer se može sakriti i u preljevu za salatu i kečapu, umaku od paradajza, žitaricama ili granoli, jogurtu s okusom i hljebu. Za razliku od šećera koji se prirodno javljaju u hrani poput voća, ti se "dodani šećeri" dodaju u hranu tokom proizvodnje.
Dana Hunnes, viša dijetetičarka iz Medicinskog centra Ronalda Reagana UCLA u Los Angelesu, ističe da je važno osvijestiti gdje se sve nalazi šećer.
"Uvijek predlažem", kaže ona, "da na etiketama pretražite sastojke kao što su monosaharidi, disaharidi, saharoza, kukuruzni sirup s visokom fruktozom, kukuruzni sirup, nektar agave, melasa, sok od trske, šećer od trske, šećer od hurmi".
Vlakna pomažu u borbi protiv dijabetesa tipa 2
Vlakna su snažan saveznik u borbi protiv dijabetesa tipa 2.
"Hrana bogata vlaknima probavlja se sporije", kaže Licalzi, "tako da vam šećer u krvi ne skače i duže ostajete sitiji."
Pregled časopisa The Lancet iz 2019. godine koji je obuhvatio gotovo 250 studija pokazao je da ljudi koji jedu veću količinu vlakana imaju 16% do 24% manji rizik od umiranja od dijabetesa tipa 2, bolesti srca, moždanog udara i raka debelog crijeva, u poređenju s ljudima koji su jeli vrlo malo vlakana.
Prehrana bogata namirnicama biljnog porijekla može pomoći
Studija iz 2019. objavljena u JAMA Internal Medicine pokazala je da su ljudi koji su slijedili prehranu pretežno biljnog porijekla s mješavinom voća, povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova i mahunarki imali manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, piše The Healthy.