Sport

Hoće li njemački ekspert spasiti Liverpool? Angažovali ga samo za ljetne transfere

Liverpool je postavio Jorga Schmadtkea za sportskog direktora za ljetne transfere.

Ovaj 59-godišnjak, koji je do februara bio generalni direktor njemačkog Wolfsburga, potpisao je kratkoročni ugovor. On dolazi na mjesto Juliana Warda, koji odlazi nakon samo 12 mjeseci na toj ulozi, ali ukupno 11 godina rada za Redse.

Schmadtke i Ward radit će zajedno prije otvaranja prijelaznog roka za dvije sedmice kako bi osigurali urednu primopredaju.

Rad na potencijalnim potpisivanjima već je u toku. Schmadtke će nadgledati završetak transfera, a očekuje se dolazak najmanje dva veznjaka.

Schmadtkeova titula je sportski direktor - a ne savjetnik za transfere kako se nagađalo. Iako je potpisao samo kratkoročni ugovor, mogao bi ostati na duže staze ako sve strane budu zadovoljne.

Trener Redsa Jurgen Klopp želi da se dogovori završe brzo, s remontom sredine terena, a možda i pojačanjem u odbrani.

Brightonov Alexis Mac Allister jedna je meta za pojačanje, zajedno s Masonom Mountom iz Chelseaja, Matheusom Nunesom iz Wolvesa i Ryanom Gravenberchom iz Bayern Munchena.

Schmadtke je nekadašnji golman. Nastupao je za Fortunu Dusseldorf, SC Freiburg i Bayer 04 Leverkusen. Ukupno je imao 266 utakmica u njemačkoj Bundesligi.

Liverpool je ove sezone ostao bez plasmana u evropsku Ligu prvaka kroz englesku Premier ligu.