Sport

Uzbuna u Španiji. Najveća košarkaška nada bježi u Ameriku i to potpuno besplatno

Najveća nada španske košarke je usred vatre. Aday Mara, 18-godišnji centar, visok 218 centimetara i raspona ruku čak 235 cm, objavio je želju da napusti ekipu Zaragoze.

Mara želi nastupati za Univerzitet UCLA u Sjedinjenim Američkim Državama. To znači da bi Zaragoza ostala bez odštete za raskid ugovora koja premašuje 600.000 eura.

Slučaj se komplicira

Klub u saopćenju navodi da se "ugovori moraju poštovati" i upozoravaju na "donošenje potrebnih mjera da tako bude i dalje". To je slučaj za koji Marca tvrdi da bi mogao "eksplodirati".

Mara je u svojoj debitantskoj sezoni u španskoj Endesa ligi imao prosjek od 5,3 poena, 3,2 skoka za nešto manje od 12 minuta u 22 utakmice koje je odigrao.

Pored statistike, vlada mišljenje da je on poseban igrač, s vrlo visokim potencijalom zahvaljujući predispozicijama koji se rijetko viđaju u španskoj košarci: velika pokretljivost unatoč visini, izvanredna sposobnost dodavanja, senzacionalno čitanje igre…

NBA potencijal, u najkraćem.

A ima li boljeg izloga od prestižnog univerziteta u SAD, pomislili su dječak i njegova pratnja.

Centar, koji je 7. aprila postao punoljetan, nema profesionalni ugovor. Plaća mu je bila na granici smiješne, što je u suprotnosti s njegovom otkaznom klauzulom većom od 600.000 eura.

Tokom sezone imao je i nesuglasica s klubom, posebno s trenerom Porfirijem Fisacom koji je na konferenciji za novinare otišao toliko daleko da je rekao:

"Aday Mara više treba nas nego mi njega."

Trener je s nekih treninga čak izbacio mladića koji ima impulsivan karakter, tipičan za svoje godine.

U klubu su pak razočarani odlukom vunderkinda. Prisjećaju se da je prva ekipa prebacila termine treninga na poslijepodne kako bi Mara mogla uskladiti učenje i košarku.

"On je poseban igrač i tako su ga tretirali. Ovo je prvi put da se profesionalna ekipa prilagodila nekome iz podmlatka", komentirao je predsjednik Reynaldo Benito za Aragon Radio.

Sve ukazuje da će prekid biti ružan, jer sukob ima komplicirano rješenje. Jedna od opcija je da klub prijavi slučaj Međunarodnoj košarkaškoj federaciji (FIBA).

Međutim, moraju uzeti u obzir dvije važne stvari. Prvo, trenutni ugovor još nije profesionalan. To bi mogao biti 30. juna, ali igrač je tražio odlazak prije tog datuma.

Ekonomski razlog

I drugo, jako bitno, Mara bi mogao igrati za UCLA jer američka univerzitetska NCAA liga nije pod FIBA-inim jurisdikcijom.

Jedan od razloga, uz sportski, zbog kojeg mladić želi u SAD je i ekonomski. Od jula 2021. studenti-sportisti mogu zarađivati od takozvanih marketinških, odnosno sponzorskih "prava na publicitet". Prihod je poznat kao NIL (engleski akronim za ime, slike i slično).

Kandidat za zvijezdu NBA drafta 2024. godine, Mara je vrlo cijenjen. Mogao bi zaraditi oko 600.000 dolara sljedeće sezone. Tu brojku je teško postići u Evropi za nekoga njegovih godina.

S tim novcem mogao bi se suočiti s hipotetskom isplatom Zaragozi koju bi odredila FIBA.

Ova cifra bi, prema stručnjaku za sportsko pravo s kojim se konsultirala Marca, mogla iznositi svega oko 20.000 eura.

U ranijim slučajevima brojka je bila znatno niža od klauzule o raskidu ugovora. U slučaju maloljetnika bez profesionalnog ugovora, moguće je da FIBA ​​nije oslobodi Maru bilo kakve obaveze plaćanja.

Čini se mogućim da Zaragoza izgubi svoj dijamant, a da u njemu niti su uživali niti dobili bilo kakvu materijalnu odštetu.