Politika

Zajednička sjednica entitetskih vlada. Višković očekuje deblokadu projekata

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je utvrđen dnevni red sutrašnje zajedničke sjednice vlada RS i Federacije Bosne i Hercegovine.

Na sjednici će biti riječi o pitanjima važnim za oba entiteta s ciljem deblokade projekata i poboljšanja kvaliteta života stanovnika.

Raspodjela sredstava

"Riječ je o raspodjeli sredstava od putarina, kadrovskim rješenjima u Elektroprenosu, zaštiti domaće proizvodnje, zabrani izvoza oblovine i drugim zajedničkim projektima", naveo je Višković za Srnu.

On je rekao da je važno razgovarati jer se dijalogom dolazi do rješenja i realizacije projekata važnih za stanovnike RS i Federacije.

Dodao je da je i u proteklom periodu insistirao na održavanju sjednice, ali da nije došlo do realizacije.

"Mislim da bi u narednom periodu trebali bar jednom u šest mjeseci da imamo sjednice dvije vlade. Ima mnogo pitanja koja su od interesa za građane jednog i drugog entiteta.

Kada se dvije vlade usaglase oko jednog pitanja, onda bi Vijeće ministara trebalo samo da realizuje dogovoreno", smatra Višković.

On je dodao da je cilj da se na sjednici postigne dogovor koji će važiti u narednom periodu, odnosno da se ne blokiraju projekti koji su u fazi dogovora ili realizacije.

Poreska politika

"Tu su i pitanja o poreskoj politici, da usaglasimo to pitanje da bi privrednici imali identične uslove za rad", naglasio je Višković.

Premijer RS je naveo da možda nije moguće postići dogovor o svim pitanjima. Međutim, naglasio je važnost razgovora jer će to otvoriti mogućnost da se i na nivou resornih ministarstava dogovaraju i realizuju projekti.

"Optimista sam zato što je uopšte došlo do zajedničke sjednice. Pet godina, koliko sam i predsjednik Vlade RS, pokušao sam nametnuti ovo pitanje. Poslije pete godine sam uspio i zašto ne bih bio optimista", riječi su Viškovića.

Sjednica vlada RS i FBiH bit će održana sutra u Banjoj Luci u 13 sati.