BHDoktor

Je li sigurno jesti proklijali bijeli luk?

bijeli luk

Ako je bijeli luk tek počeo klijati i još uvijek je relativno čvrst i bez mrlja, vjerovatno će biti dobrog okusa, iako stariji bijeli luk može razviti gorak, neugodno opor okus.

Svima nam se to dogodilo barem jednom – počnete kuhati ručak ili večeru, uzmete bijeli luk i tada primijetite da je on izbacio male zelene izdanke. Trebate li ga onda baciti ili je siguran za jelo? Trebate li izvaditi klice i kuhati s ostatkom? Evo šta uzgajivač bijelog luka, registrirani dijetetičar, kuhar i stručnjak za bacanje hrane kaže o tome je li u redu jesti proklijali bijeli luk, prenosi Simply Recipes.

Svi ovi stručnjaci slažu se da je savršeno sigurno jesti proklijali bijeli luk.

“Ako vidite male, nježne zelene izdanke na bijeli luk ili čak unutar lukovice bijelog luka, to samo znači da se sam razmnožava”, objašnjava Richard LaMarita, kuhar i instruktor biljnog kulinarstva na Institutu za kulinarsko obrazovanje, “To je potpuno prirodno i sigurno”.

Možete jesti proklijali bijeli luk, ali je li to dobra ideja? ‘Bijelom luku je potrebno neko vrijeme da proizvede te izdanke pa bi to moglo značiti da je češnjak malo ostario’, kaže LaMarita. “Proklijali bijeli luk nije opasan za jesti, ali možda neće imati najbolji okus”, dodaje Bonnie Taub-Dix, registrirani dijetetičar nutricionist i autor knjige Read It Before You Eat It.

Ako je bijeli luk tek počeo klijati i još uvijek je relativno čvrst i bez mrlja, vjerovatno će biti dobrog okusa, iako stariji može razviti gorak, neugodno opor okus.

“Budući da je klijanje pokazatelj da bijeli luk više nije najboljeg kvaliteta, trebali biste ga pokušati upotrijebiti što je prije moguće prije nego što se dodatno pokvari”, kaže Janice Revell, suosnivačica StillTasty.com, web stranice koja čitateljima pomaže u izbjegavanju bacanja hrane.

Prema Gregu Studeru, uzgajivaču bijelog luka sa sjedištem u Wisconsinu, dok čehno bijelog luka koji je počeo klijati možda neće imati dobar okus, sama klica ima blag okus, tako da nema potrebe za uklanjanjem. Zapravo, zelene izdanke mladog bijelog luka mnogi smatraju delikatesom. Naravno, ako ne želite jesti klice, možete ih ukloniti tako da glavicu prerežete na pola i vrhom noža uklonite zeleni dio.

“Bijeli luk je loš i treba ga baciti kada postane pljesniv, mekan, spužvast i promijeni boju”, kaže LaMarita, ‘Svježi bi trebao biti pun i čvrst te čvrsto omotan svojom ljuskom”. Studer dodaje: “Ako vaš bijeli luk omekša, vrijeme je da otvorite lukovicu i bacite mekana čehna, a pratite ostala čehna i pokušajte ih potrošiti što je prije moguće”.

Držite na hladnom i suhom

“bijeli kuk je najbolje čuvati na hladnom, tamnom i prozračnom mjestu”, kaže Studer i dodaje da ga treba čuvati podalje od sunčeve svjetlosti, kao i od vlage i topline. Studer također kaže da izbjegavate čuvanje bijelog luka u zatvorenoj ladici ili ormariću, pored vrućih uređaja poput štednjaka ili u frižideru.

“Keramičke tegle pomažu održati ga hladnim i svježim ako imate male količine”, kaže, “Dobra žičana košara obješena na hladnom mjestu izvrsna je za veću količinu bijelog luka”. Ovisno o sorti bijelog luka, dobro uskladištene lukovice mogu trajati između dva i devet mjeseci.

Pokušajte ga zamrznuti

Revell i Studer preporučuju zamrzavanje bijelog luka ako ga ne možete upotrijebiti prije nego što nikne ili ako imate veliku količinu koja je tek počela nicati.

“Jedna je mogućnost oguliti i nasjeckati bijeli luk prije nego što ga stavite u zamrzivač u vrećici za zamrzavanje ili hermetički zatvorenoj posudi”, kaže Revell, “Tada možete jednostavno uzeti komadiće smrznutog bijelog luka kada vam zatreba, što je vrlo zgodno. Također možete staviti cijelu glavicu bijelog luka u zamrzivač u vrećici za zamrzavanje ili hermetički zatvorenoj posudi. U zamrzivaču će izdržati oko godine dana”.