Nauka

Francuska izvela prvo testiranje hipersonične jedrilice: Lete brzinama većim od pet maha

Francuska je izvela prvo testiranje prototipa hipersonične jedrilice, saopćila je državna agencija za vojne nabavke

Francuska je izvela prvo testiranje prototipa hipersonične jedrilice, saopćila je državna agencija za vojne nabavke, dok nastoji da razvije novu raketnu tehnologiju sposobnu da izbjegne najsofisticiraniju protuzračnu odbranu.

Agencija je saopćila da je sondažna raketa koja nosi VMAX hipersoničnu jedrilicu lansirana u ponedjeljak s raketnog poligona Biscarosse u Biskajskom zalivu, na jugozapadu Francuske.

"Testiranje njenog leta, na vrlo zahtjevnoj putanji dugog dometa, predstavljalo je tehnički izazov bez presedana koji će utrti put za budućnost naše nacionalne mape puta za hiperbrzinu", navodi agencija u saopćenju.

Nije pružila detalje o ishodu testa, ali je navela da je u toku analiza podataka prikupljenih tokom testa.

Francuska je 2019. godine sklopila ugovor s aviosvemirskom kompanijom ArianeGroup za upravljanje VMAX programom, čiji je cilj razvoj demonstratora hipersonične jedrilice.

Hipersonične jedrilice - bez pogona, manevarska vozila koja lete brzinama većim od pet maha (6.000 km na sat) - već nekoliko godina proučavaju velike nuklearne sile.

Obično koriste raketu da pokreću jedrilicu na veliku visinu nekoliko desetina kilometara iznad zemlje prije nego što se jedrilica i njen korisni teret spuste natrag hipersoničnom brzinom.

Jedrilice su dizajnirane su da nose nuklearnu ili konvencionalnu bojevu glavu. Za razliku od balističkih projektila čije su putanje fiksirane pri lansiranju, hipersonične jedrilice mogu mijenjati smjer velikom brzinom, prenosi Reuters.