Hladna salata od lubenice i krastavaca savršeno je ljetno osvježenje, koje možete učiniti zanimljivijim uz dodatak luka, feta sira i svježeg začinskog bilja poput metvice ili bosiljka.
U ovoj će se kombinaciji odlično snaći i paradajz, avokado, popečene kockice hljeba, masline ili ljute papričice, a možete uključiti i rukolu ili matovilac. Umjesto fete poslužit će i kakav zrnati sir ili loptice mozzarelle.
Krastavac i lubenicu prethodno dobro ohladite, a narežite ih tako da kocice lubenice budu nešto veće. Iako može poslužiti kao samostalno jelo, salata od lubenice je odlična uz meso ili povrće s roštilja, kao i pečeni losos. Nikako nemojte zaboraviti marinirati luk kako bi bio blaži i omekšao.
Sastojci za salatu od lubenice:
- 1/2 glavice crvenog luka
- 2 velike limete
- 700 g očišćene lubenice (bez kore)
- 250 g krastavaca
- 1 svežanj listova metvice
- 50 g sira feta
- 2-3 kašike maslinova ulja
- so, biber
Priprema salate od lubenice:
- Narežite luk na tanke ploške pa ga prelijte sokom cijeđene limete i ostavite 10 do 15 minuta da luk omekša.
- Narežite krastavac i lubenicu na kocke pa pomiješajte s listićima metvice i izmrvljenom fetom.
- Izvadite luk iz soka pa ga dodajte u zdjelu s lubenicom i ostalim sastojcima.
- Pomiješajte maslinovo ulje s preostalim sokom limete pa izmiješajte sa solju i biberom. Prelijte preko salate i nježno promiješajte.