Životni stil

Bomba od priloga: Najlakši recept za krompir zapečen sa sirom

krompir zapečen sa sirom

Krompir se obično servira kao prilog jelima. No uz ovaj recept, koji svoje korijene ima u američkoj gastronomiji, ne treba vam meso. Ovaj krompir zapečen sa sirom možete poslužiti uz sezonsku salatu i uživati u svakom zalogaju. Donosimo recept.

Sastojci za 8 osoba

8 krompira

100 g maslaca

150 ml kiselog vrhnja

150 ml punomasnog mlijeka

400 g naribanog sira po želji

2 mlada luka

so i biber po želji

Priprema

Zagrijte rernu na 220 Celzijevih stepeni.

Očistite krompire u kori. Ubodite svaki krompir nekoliko puta viljuškom i stavite peći u rernu oko 45 minuta do sat vremena, odnosno dok se termički ne obrade do kraja.

Odstranite koru od pečenog krompira i smiksajte ih zajedno s maslacem, kiselim vrhnjem, mlijekom te soli i biberom.

Umiješajte u pire pola naribanog sira pa ga prebacite u lim za pečenje koji ste prethodno premazali s nešto biljnog ulja.

Preko vrha pospite nasjeckani mladi luk i preostali sir. Pecite u rerni na 175 stepeni oko 15 do 20 minuta dok se sir ne rastopi.