Svijet

Ekspertkinje UN: Izraelska operacija u Jeninu bi mogla predstavljati ratni zločin

Dvije nezavisne ekspertkinje UN procijenile su da bi "izraelski udari iz vazduha i kopnena operacija" u palestinskom izbegličkom logoru Jeninu "na prvi pogled mogle predstavljati ratni zločin".

Ti "napadi su najnasilniji na Zapadnoj obali od uništenja logora Jenin 2002", navedeno je u saopštenju za novinare te dvije izvjestiteljke UN, koji imaju mandat Vijeća za ljudska prava UN, ali nisu ovlaštene da govore u ime organizacije, prenosi AFP.

"Operacije izraelskih snaga na Zapadnoj obali u kojima se ubija i teško ranjava okupirano stanovništvo, uništavaju njihovi domovi i infrastruktura i arbitrarno raseljavaju hiljade stanovnika, predstavljaju flagrantno kršenje međunarodnog prava i normi koje se odnose na upotrebu sile i mogle bi predstavljati ratni zločin", navele su danas.

Izraelska vojska je 5. jula objavila kraj vojne operacije na okupiranoj Zapadnoj obali u kojoj je ubijeno 12 Palestinaca i jedan izraelski vojnik.

Za tu operaciju, najveću poslije više godina, mobilisane su stotine vojnika, a korišteni su i vojni dronovi i buldožeri u gradu Jeninu i obližnjem izbjegličkom logoru, uporištu palestinskih oružanih organizacija.

Oko 4.000 Palestinaca je pobjeglo iz logora Jenin u noći između ponedjeljka u utorka poslije smrtonosnih udara iz vazduha, rekle su izvjestiteljke o stanju ljudskih prava na teritorijama okupiranim od 1967. godine Francheska Albaneze i Paula Gaviria Betankur, koje se bave ljudskim pravima raseljenih osoba.

Kako su navele, izraelski napadi nisu opravdani na osnovu međunarodnog prava i "predstavljaju kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda".

"Palestinci na okupiranim palestinskim teritorijama su osobe zaštićene međunarodnim pravom kojima su sva ljudska prava garantovana, uključujući pretpostavku nevinosti", naglasile su one i dodale da se okupaciona sila prema njima ne može odnositi kao prema kolektivnoj bezbjednosnoj prijetnji.

Od početka ove godine pojačana je napetost u izraelsko-palestinskom sukobu poslije dolaska na vlast u decembru 2022. jedne od najdesnije orijentisanih vlada u historiji Izraela predvođene premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Na sjeveru Zapadne obale nedavno su učestali napadi na Izraelce i antipalestinsko nasilje jevrejskih naseljenika.

Jenin i istoimeni izbjeglički logor su često bili meta izraelskih operacija.