Životni stil

Najpopularnija sobna biljka u ovoj godini super se lako uzgaja. Voli biti i u kupaonici

Jedna od hit biljaka u 2023. bit će kovrdžava paprat, vrsta paprati porijeklom iz tropskog područja, čije održavanje je jako jednostavno

Jedna od hit biljaka u 2023. bit će kovrdžava paprat, vrsta paprati porijeklom iz tropskog područja, čije održavanje je jako jednostavno. Traži polusjenovit do sjenovit položaj, a optimalna temperatura za rast i razvoj ove biljke je 20 °C, dok je minimalna zimska temperatura na kojoj će uspijevati 18 °C.

Zalijevati je treba redovito, te izbjegavati prezasićenost supstrata vodom. Potrebno je osigurati joj i visoku relativnu vlažnost zraka. Zato nije loše smjestiti ju u kupaonicu.

Kovrdžava paprat traži prihranjivanje svake dvije sedmice, a posebno u vrijeme aktivnog rasta. Ima lijepe, duguljaste, lepršave i dekorativne listove koji su zaštitni znak paprat.

Možemo je uzgajati samostalno ili kombinirati s drugim biljkama, pa se tako jednako dobro slažu i ako su im susjedi u tegli biljke s cvijećem s ili bez cvjetova.

Kovrdžava paprat voli vlagu i nije pretjerano osjetljiva na mijenjanje pozicije, promjenu vremena ili ako je dolaskom ljepšeg vremena preselimo iz kuće na otvoreno.

Sklona je paucima i bijelim ušima, što se može riješiti špricanjem mješavinom vode i sapuna, stoga ju je potrebno pregledati prije nego je donesete kući.

Osim što je jedna od najjednostavnijih vrsta kućnih biljaka za uzgoj, dobra osobina joj je i to što je sigurna (nije otrovna) za kućne ljubimce.