Svijet

Hoti se sastao s generalnim sekretarom NATO-a

Premijera Kosova Avdullaha Hotija, koji boravi u zvaničnoj posjeti Briselu, u sjedištu NATO-a primio je u utorak generalni sekretar te organizacije Jens Stoltenberg.

Na sastanku je razgovarano o političkoj i sigurnosnoj situaciji na Kosovu, a Hoti je izrazio zahvalnost naroda Kosova trupama KFOR-a na Kosovu, saopćeno je iz Vlade Kosova, prenosi Anadolija.

Hoti je istakao da je prisustvo NATO-a, odnosno KFOR-a, od posebnog značaja za jačanje mira i stabilnosti u ovom dijelu Jugoistočne Evrope.

Također se zahvalio Stoltenbergu na pomoći koju je KFOR pružio institucijama Kosova za upravljanje pandemijom COVID-19.

Cijeneći ulogu Sjevernoatlantske alijanse za međunarodni mir i stabilnosti, premijer je naglasio posvećenost Kosova izgradnji euroatlantske budućnosti i težnji da Kosovo što prije postane član NATO-a.

Kako je saopćeno iz NATO-a, generalni sekretar je pozdravio najnoviju rundu razgovora delegacija Kosova i Srbije pod pokroviteljstvom Evropske unije, koja je održana u ponedjeljak u Briselu, ističući da je dijalog jedini način za postizanje trajnog političkog rješenja na Zapadnom Balkanu.

Stoltenberg i Hoti su razgovarali i o sporazumu postignutom u Washingtonu, o normalizaciji ekonomskih odnosa Srbije i Kosova.

Stoltenberg je naglasio da je NATO čvrsto posvećen stabilnosti na Zapadnom Balkanu kroz 3.500 mirovnih snaga KFOR-a na Kosovu.

Dodao je da mandat KFOR-a ostaje nepromijenjen: da održi sigurno i bezbjedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu, u skladu s Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1244 iz 1999. godine.