Svijet

Lideri NATO-a na samitu u Vilniusu. Na dnevnom redu i dvije najveće prijetnje

Lideri NATO-a sastaju se danas na dvodnevnom samitu u glavnom gradu Litvanije Vilniusu kako bi razgovarali o širokom spektru pitanja, uključujući i rat u Ukrajini, javlja Anadolu.

U fokusu samita su najhitniji izazovima alijanse, dogovor o koracima za dalje jačanje odlučnosti i odbrane NATO-a i približavanje Ukrajine alijansi.

Glavne prijetnje

“Odluke koje ćemo donijeti u Vilniusu približit će Ukrajinu NATO-u. Jačanje odvraćanja i odbrane NATO-a također će biti na dnevnom redu našeg samita“, rekao je generalni sekretar ove vojne organizacije Jens Stoltenberg.

Saveznici će poduzeti velike korake ka usvajanju tri nova regionalna odbrambena plana kako bi se suprotstavili glavnim prijetnjama NATO-u, Rusiji i terorizmu.

Pristupanje Švedske ovoj organizaciji nakon Finske jedna je od glavnih tačaka dnevnog reda. Kao što je Stoltenberg najavio dan uoči samita, Turska je pristala da pošalje švedski protokol o pristupanju NATO-u parlamentu nakon trilateralnog sastanka između njega, turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i švedskog premijera Ulfa Kristerssona.

“Drago mi je što mogu objaviti da se predsjednik Erdogan složio da Protokol o pristupanju Švedske proslijedi Velikoj narodnoj skupštini Turske što je prije moguće i da blisko sarađuje sa skupštinom kako bi osigurao ratifikaciju“, rekao je Stoltenberg na brifingu za novinare u Vilniusu.

Mađarska podržava Tursku

On je kazao da se Švedska složila da, kao članica Evropske unije, također aktivno podrži napore za oživljavanje procesa pridruživanja Turske EU, kao i da pomogne u modernizaciji carinske unije EU i Turkiye i liberalizaciji viznog režima.

Prošle sedmice je Mađarska, koja također nije ratifikovala pristupanje Švedske, rekla da će podržati odluku Turske o kandidaturi Švedske za pridruživanje NATO-u.

U srijedu će se održati sastanak na nivou šefova država i vlada Vijeća NATO-Ukrajina.

Što se tiče sastanka, Stoltenberg je ranije rekao da očekuje da će lideri pristati na paket sa tri elementa za približavanje Ukrajine NATO-u.

Međutim, Stoltenberg je često naglašavao da Ukrajina neće pristupiti alijansi dok traje rat sa Rusijom.