Svijet

Šta se dešava sa Zelenskim? Britanski analitičar: Maska je skliznula, umoran je. Sve je teže raditi s njim

Volodimir Zelenski je "umoran" nakon skoro godinu i po dana rata i s njim je "teško raditi", rekao je vojni analitičar za Sky News.

Profesor Michael Clarke, analitičar sigurnosti i odbrane i bivši generalni direktor Royal United Services Instituta, kaže za Sky News da ukrajinski predsjednik "više nego razdražljiv".

Komentar je uslijedio nakon što su Zelenski i britanskog ministar odbrane Bena Wallacea razmijenili oštre riječi tokom samita lidera NATO-a u Litvaniji.

Wallace rekao da bi Kijev trebao "pokazati zahvalnost" za pomoć članica alijanse, nakon što je Zelenski kritikovao nedostatak vremenskog okvira za članstvo Ukrajine u NATO-u.

Profesor Clarke je rekao da je ukrajinski lider prošao kroz "tri ili četiri sastanka sedmično u posljednjih nekoliko mjeseci" i uvijek nastoji "govoriti prave stvari".

"Maska povremeno sklizne - čovjek se umori", dodao je.

"Postoji mnogo informacija iz Kijeva koje govore da se umorio. Nije više od toga da postane razdražljiv. Postaje prilično teško raditi s njim na neki način, jer se to dešava svim liderima nakon 15 ili 16 mjeseci."