Politika

Normalno je da Dodik žali za SDA. Zbunjen je i konfuzan, ne prolazi mu standardna priča

Čini mi se da bi stvari lakše riješili sa SDA nego sa ovom Trojkom, izjavio je danas Milorad Dodik očito frustriran što ne dobiva ono što želi.

Dodik je press-konferenciju sazvao nakon sastanka u zgradi Delegacije EU gdje su bili i lideri Trojke.

Pored uobičajenih uvreda na račun predstavnika međunarodne zajednice, floskula o 'sastavljenoj' BiH, Dodik je htio da pokaže svoju navodnu kooperativnost i želju za napretkom ka putu ka EU. Ali za to ima neke uvjete koji mu nikako ne prolaze.

Dodik tako želi da mu Trojka pomogne da imenuje ministra finansija u Vijeću ministara i da se donese zakon o Ustavnom sudu BiH kojim bi se iz rada eliminirale strane sudije.

Nedavnim usvajanjem neustavnih zakona u NSRS kojima je poništio djelovanje Ustavnog suda BiH u RS te odluka Christiana Schmidta, Dodik je očito htio napraviti polugu za ucjenu prema Trojci ali i međunarodnom faktoru.

No, ta ucjena očito ne prolazi.

Potvrdio je to i premijer FBiH i predsjendik SDP-a Nermin Nikšić u izjavi nakon sastanka.

“Ne možemo se praviti mrtvi i ne možemo se dogovarati oko stvari kao da se ništa ne dešava u BiH", rekao je Nikšić.

S obzirom na to da se Dodik trenutno nalazi u delikatnoj, teškoj pa i opasnoj finansijskoj i političkoj situaciji njegovo 'idem do kraja' ustvari i nema alternativu. Iz svega što trenutno govori i pokazuje vidi se da zaista ide do kraja, ali uz dozu straha očekujući da će neko popustiti i pristati na njegove ucjene.

A, problem je što mu je to do sada i 'palilo'.

Za 20 godina partnerstva za Bakirom Izetbegovićem i SDA, Dodik je često prelazio neke granice, na koje mu je SDA odgovarala kontrablokadom. I dok su institucije bile u 'leru' odnosno u 'hladnom pogonu' ove dvije stranke uredno su dogovarale i završavale neke druge poslove - prije svega imenovanja, rastaljivanje para i preduzeća.

To što su pljuštale uvrede i prijetnje na realciji Dodik-Izetbegović nije u realnom vremenu za SDA i SNSD ništa značilo.

A da stvari čak i sad funkcioniraju najbolje je pokazala informacija koju je objavio Raport, a iz koje se vidi da je Izetbegovićeva supruga kao direktorica KCUS-a dala ozbiljan posao firmi SNSD-ovog tajkuna.

Sad je Dodik očito u drugačijoj situaciji.

Dodik je pokušao teškim riječima i brutalnim udarima na državu izvući iz Trojke neku vrstu odgovora ili smirijuću reakciju koja podrazumjeva ispunjenje nekih njegovih uvjeta. No dobio je suprotno.

Trojka za sada ne odgovara na njegove provokacije (na šta je navikao), a uredno se odazovu na svaki razgovor koji može rezultirati napretkom BiH.