Politika

Košarac: Mogu otvoreno reći – Vijeće ministara je na ‘aparatima’

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac rekao je da je izbor ministra finansija BiH dio paketa i da je riječ o poziciji koja pripada RS, od koje neće odustati.

"Mi od te pozicije nećemo odustati i mogu otvoreno da kažem da je Vijeće ministara 'na aparatima'", istakao je Košarac.

On je konstatovao da to znači da ne postoji adekvatna participacija u Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezvanje (UIO), Fiskalnom savjetu i drugim institucijama.

"Apelujemo da je to pitanje veoma značajno i važno da ono što pripada RS u diobi bude ispunjeno kroz izbor ministra finansija, a kasnije i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara", rekao je Košarac.

Košarac je poručio da želi da Vijeće ministara BiH funkcioniše i da se mora izabrati ministar finansija i zamjenik predsjedavajućeg ovog savjeta.

"Ta pozicija pripada nama, a sada postoje neki koji hoće da se to problematizuje i uslovljavaju. Uslovljavanja nema i oni koji uslovljavaju drže Vijeće ministara 'na aparatima' i dovode nas u poziciju da nećemo moći da participiramo u donošenju nekih odluka kroz Fiskalni savjet, Upravni odbor UIO i aktivnosti koje provodi Savjet ministara", zaključio je Košarac.

On je dodao da se predstavnici Republike Srpske bore samo za ono što je kvota i što pripada RS, te da je minstar finansija BiH kvota RS.