Kardiolozi iz prve ruke vide što loša prehrana može učiniti vašem srcu.
Samo u SAD-u svake godine od kardiovaskularnih bolesti umre više od 600.000 ljudi - što je vodeći uzrok smrti i muškaraca i žena, navodi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.
„Prehrana je nevjerovatno važna“, primijetio je dr. Andrew Freeman.
"Ako odete u dijelove svijeta u kojima nisu bili izloženi zapadnjačkom načinu života, što znači sjedilački način života i konzumacija prerađene hrane, bolesti srca vrlo su rijetke", rekao je Freeman za Today.
Ipak, možda nije uvijek moguće ukloniti problematičnu hranu, pa su umjerenost i kontrola porcija ključni.
"Ne postoji hrana koja će vam spasiti život... I ne postoji ona koja će vas ubiti. Riječ je o ravnoteži ", rekla je dr. Sharonne Hayes, profesorica kardiovaskularne medicine i osnivačica Women's Heart Clinic na klinici Mayo u Rochesteru u Minnesoti.
Kako bi vam pomogli shvatiti koje su namirnice nepoželjne, odnosno konzumaciju kojih namirnica bi trebali smanjiti, Freeman i Hayes su izdvojili neke od njih:
- Prerađeno meso
Hayes, koja ima porodičnu historiju kardiovaskularnih bolesti, je vegeterijanka. No, čak i prije nego što je prije otprilike 25 godina prestala jesti životinjske bjelančevine, izbjegavala je prerađeno meso jer je bogato kalorijama, zasićenim masnoćama, soli i drugim dodanim sastojcima.
Svjetska zdravstvena organizacija utvrdila je da konzumacija prerađenog mesa uzrokuje rak, istaknuo je Freeman.
- Čips od krompira i ostale prerađene, pakirane grickalice
Klonite se malih vrećica slanih, hrskavih ugljikohidrata koje biste mogli vidjeti u automatima, savjetovali su ljekari.
Hayes se slaže s mnogim nutricionistima da su jednostavni ugljikohidrati - koji se nalaze u čipsu, hljebu i krekerima - veći problem od masti.
- Deserti
Uživajte u dodanim šećerima u vrlo ograničenim količinama, ako su vam uopće potrebni, napomenuo je Freeman.
Što se tiče slastica poput pita, sladoleda i bombona, Hayes kaže da ih jede maksimalno jednom sedmično.
- Previše proteina
"Nerijetko se događa da ljudi konzumiraju dvostruko više proteina nego što im je potrebno u jednom danu, a to opterećuje bubrege i može uzrokovati različite probleme", rekao je Freeman.
- Brza hrana
Iako neki restorani brze hrane nude opciju zdravijih obroka, ljekari se slažu kako ni oni nisu idealan odabir pa bi ih bilo najbolje zaobilaziti.
- Energetska pića
Freeman je rekao da ih izbjegava jer sadrže dodani šećer, plus sastojke koji potencijalno mogu izazvati probleme poput visokog krvnog pritiska ili aritmije.
To ne znači da biste trebali potpuno prestati konzumirati kofein. Sasvim je zdravo svakodnevno popiti čaj ili kafu, ali u umjerenim količinama, rekao je. Samo pripazite što stavljate u šolju: Crna kafa može se pretvoriti u kaloričnu bombu ako joj dodate šećer, šlag, karamelu i druge dodatke.
- Kokosovo ulje
Iako odlično djeluje na kožu i kosu, stručnjaci se slažu kako ne bi trebalo previše konzumirati kokosovog ulja putem obroka.