Sport

Da li je Adalberto Penaranda, pojačanje FK Sarajevo, najskuplji igrač u historiji Premijer lige BiH?

Da li je Adalberto Penaranda najskuplji igrač u historiji Premijer lige Bosne i Hercegovine?

Prema nepotvrđenim informacijama, ovaj 26-godišnji reprezentativac Venecuele u Fudbalskom klubu Sarajevo će mjesečno zarađivati oko 50.000 KM na ime ugovora koji je potpisan na tri sezone.

Astronomski novac

To je za naše prilike astronomski novac, za koji je potrebno praviti "čuda" na terenu. Međutim, za vjerovati je da su struka i menadžment s Koševa dobro izvagali sve "pluseve" i "minuse" koje sa sobom donosi angažman Penarande.

A ko je, u stvari, ovaj papreno skupi Venecuelanac?

Adalberto Penaranda, nema sumnje, ima prilično upečatlijvu biografiju. Čak impresivnu kad govorimo o stranim igračima koje put nanese u našu Premijer ligu.

Na Koševo je stigao krajem juna iz Boaviste čiji je član bio od prošlog septembra. No, nije odigrao nijedan meč za Boavistu, jer je portugalskom klubu zbog sankcija bila zabranjena registracija novih igrača.

Venecuelanac nije bio registriran niti za prvi kvalifikacijski meč Konferencijske lige UEFA (Evropska nogometna federacija) koji je Sarajevo odigralo u četvrtak na gostovanju kod gruzijskog Torpedo Kutaisija (2:2).

Nije igrao u Gruziji

Njegovo ime ni do danas nije uvršteno na spisak igrača FK Sarajevo koji se može pronaći na stranici UEFA-a.

Ipak, za nadati se da ćemo ovog majstora iz Južne Amerike, koji je sposoban pokrivati praktično svaku poziciju u napadu, uskoro vidjeti na djelu.

Sudeći prema njegovoj reputaciji, definitivno možemo očekivati mnogo.

Navedimo samo jedan podatak - engleski Watford je u februaru 2016. za njega italijanskom Udineseu platio čak 10,6 miliona eura obeštećenja!

Iako je od tada prošlo više od sedam godina, a Penarandina karijera nije nastavila tako streloviti uspon, ipak se može pohvaliti da je odigrao 39 mečeva u elitnoj španskoj La Ligi za ekipe Granade i Malage.

Sezona karijere

Tu je odigrao i najproduktivniju sezonu u karijeri (2015/2016), kada je u 23 utakmice La Lige u dresu Granade, kao posuđeni igrač, prvo Udinesea, a zatim Watforda, postigao 5 golova uz 4 asistencije.

U italijanskoj Seriji A sakupio je šest nastupa za Udinese. Zanimljivo, iako je bio član Watforda, nije uspio debitirati u engleskoj Premijer ligi (igrao u FA kupa i Ligu kupu Engleske).

Kao igrač Watforda igrao je na posudbama u belgijskom Eupenu, bugarskom CSKA iz Sofije, španskim klubovima Granada, Malgi i Las Palmasu kao i Udineseu.

Karijeru je počeo u venecuelanskoj Deportivo La Guairji. Za reprezentaciju Venecuele do sada je upisao 21 nastup.