Politika

Nihad Uk za Raport o Vladi KS: Ili dža ili bu, ovako više ne može!

Nihad Uk, Naša stranka Vlada KS

Nihad Uk najmlađi je premijer Kantona Sarajevo, a prije nekoliko dana napunio je 100 dana na ćelu Vlade KS.

Taj period od 100 dana uzima se kao prvi interval nakon kojeg se ocjenjuje rad neke Vlade, a Uk u razgovoru za Raport kaže da je on zadovoljan onim što je urađeno. Ali, ističe, može i više.

"Sigurno može brže, bolje i više. Ali ja sam zadovoljan sa ovih prvih 100 dana. Ipak nas Skupština KS nije pratila u radu. Dosta stvari je ostalo na Skupštini i nemaju svoju implementaciju", naveo je Uk te nastavlja:

"Da je moglo još više, moglo je. Ja po svojoj prirodi očekujem i od sebe i od porodice i od prijatelja da može više, ne znam jesam li uvijek realan, ali mislim da može uvijek više".

Kaže da je Vlada KS s njim na čelu pokrenula 50 posto onoga što je obećala i to smatra velikim uspjehom.

"Ono što je obećano realno je da se završi u ovom mandatu. Ono što dodatno govorimo, ne obećavamo da ćemo završiti u ovom mandatu. To je npr. pruga do Dobrinje. Ona je najbolji promjer, za nju smo počeli raditi projektnu dokumentaciju", ističe Uk.

On dalje ističe da se u svakom resoru ispunjavaju data obećanja.

"Rekonstrukcija pruge, novi tramvaji i trolejbusi, rekonstrukcija škola, prebacivanje fakulteta u Kampus UNSA, preventivni pregledi u zdravstvu… u svakom segmentu i svakom ministarstvu se radi na obećanjima. Novi policajci polažu zakletve, novih 250 će položoti, kupuju se vozila za MUP, ide novi poziv za bodi kamare, za uniforme…", navodi premijer KS.

Ovaj perspektivni kadar Naše stranke navodi da su njemu ključni neki projekti, a kao glavni ističe javni gradski prijevoz.

"Mislim da su javni gradski prijevoz i infrastruktura ključni. Jer kad vam je javni gradski prijevoz dobar i kada vam je dobra infrastruktura, onda možete donositi i druge odluke poput one da zatovorite neku ulicu ili kad je zagađenje zraka jako da izdate naredbu da automobili s certifikatima 1, 2 i 3 ne mogu na ulice", smatra premijer.

Dalje kao važan prioritet navodi kulturu.

"Na dobrom smo putu da kulturu vratimo na visoki nivo. Tu se vidi efekt, imamo dodatni sadržaj. Svaki dan od arpila do oktobra će biti dešavanja, a cilj je da bude 365 dana", ističe Uk.

Smatra da se i u sportu dešavaju velike stvari.

"Historijska su izdvajanja za FK Željezničar i FK Sarajevo. Tu nećemo stati. I za KK Bosna isto tako. U razgovorima smo za nacionalni stadion. Ako bude išlo ovim intenzitetom, mislim da je realno očekivati u ovom mandatu da se nešto pokrene", priča nam Uk.

U svemu tome, sve je realnije ono o čemu se već dugo špekulira - rekonstrukcija Vlade KS odnosno izbacivanje SBiH-a iz vlasti.

Uk kaže da se nešto mora dogoditi jer je Vlada u nezavidnom položaju.

"Bilo je sporosti, ali na političkom nivou. Nije tajna da je ne ulazak SBiH-a u vlast u FBiH usporio implementaciju u KS. Imali smo 36 sjednica do sada i svaku odluku smo jednoglasno donijeli. Međutim, osjeti se sporost u provedbi i to se vidi u Skupštini.

Po tome koliko odluke Vlade KS nemaju laku prohodnost u Skupštini. Mi nominalno imamo 23 ruke, ali sad se vidi da je to daleko od toga", ističe Uk.

Kaže da se sad nešto mora desiti.

"Nešto se mora desiti. Hoće li to biti rekonstrukcija ili će se u ovom kapacitetu, četiri stranke, dogovoriti nešto i ubrzati - ne znam. Nešto se mora desiti. Ne bih rekao da je rekonstrukcija nužna, ali dogovor je nužan da ubrza rad i Vlade i Skupštine. Ne bi trebali čekati do septembra ili oktobra. Moj apel je bio da se sjedne i da se dogovorili - ili dža ili bu. Ova pat pozicija nije idealna za Vladu", zaključio je Uk.

Jedan od najvećih problema s kojim se susreće, pored ovog političkog, jeste smeće u gradu.

"Jako je slojevit problem. Imamo zapuštene firme, nije godinama ulagano u njih. Pokvarane je mahanizacija. A s druge strane, menadžmenti moraju doprijeniti više. Svi kapaciteti se moraju upregnuti i da se na dnevnoj bazi komunicira i da se podigne nivo čistoće. Međutim, kad se očisti neka divlja deponija, za dva dana neko opet napravi nelegalnu deponiju. Dakle, bez komunalne policije i osvještenaosti građana težak je brzi napredak.

Ipak, mislim da se pretjeruje da je toliko prljavo. Dakle nije toliko koliko se želi predstaviti. Ja svaki dan hodam ulicama i vidim to", kaže Uk.

Kaže da će osigurati sve ono što komunalna preduzeća traže.

"Tako ćemo im izbiti alibi da im nešto nedostaje. Evo sve ćemo nabaviti što je potrebno", naglašava Uk.

Na kraju razgovora za Raport, kaže da se nije pokajao što je preuzeo premijersku poziciju.

"Manje-više sam očekivao i znao da je ova stolica užarena. Bude zadovoljstvo kada se naprave neki iskorici. Sve ono što će se dešavati u KS bit će i meni i ostalim ministrima satisfakcija, jer se radi skoro 24 sata dnevno.

Nisam se pokajao, licjemjerno bi bilo da nisam pristao na poziciju, a da onda iz skupštinske klupe nešto kritiziram jer sam imao priliku", zaključio je Uk.