Životni stil

Napravite sami domaći grčki jogurt

domaći grčki jogurt

Dobit ćete prefini, kremasti domaći grčki jogurt u koji potom po želji dodajte voće, malo limuna, med, orašaste plodove, žitarice… A možete ga i zalediti pa uživati u ukusnom i zdravom sladoledu.

Sastojci

1 litar punomasnog jogurta (sa 3,2 posto mliječne masti)

Priprema

Na veću posudu stavite cjediljku, a na nju gazu u nekoliko slojeva. Na to stavite jogurt pa sve prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak preko noći, no pazite da ne ostane tako dulje od osam do deset sati.

U gazi će vam ostati domaći grčki jogurt, a u posudi sirutka koju možete popiti jer je vrlo zdrava i osvježavajuća.

Postoji još jedan recept kako ga napraviti

Sastojci

2 šolje masnijeg mlijeka

2 do 3 kašike običnog jogurta (sobne temperature)

Priprema

Mlijeko zagrijete na srednjoj jakoj vatri dok ne bude gotovo pred kuhanje, odnosno dok ne dosegne temperaturu od 80 stepeni.

Ulijte ga potom u teglu i ostavite da se ohladi na 40 stepeni. Tada umiješajte jogurt i teglu prekrijte krpom. Ostavite na toplom mjestu preko noći, osam do deset sati.

Smjesu ocijedite kao u prvom receptu, ali neka ovom slučaju u cjediljki ne bude dulje od četiri do šest sati.