Politika

Izetbegović tvrdi da Sebija neće biti smijenjena. Je li se Trojka nagodila s njim?

Bakir Izetbegović potvrdio je da će njegova supruga Sebija Izetbegović ostati na čelu Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu (KCUS) do isteka mandata.

To znači da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine neće pokretati njenu smjenu, iako su to obećali.

“Profesorica Izetbegović će obnašati funkciju direktora KCUS-a vjerovatno do januara iduće godine, i time će dovršiti dva mandata na toj poziciji.

Osam godina

U tih osam godina će kroz Klinički centar proći bukvalno milioni pacijenata, i sasvim sigurno su posvjedočili da su sav njen napor i borba bili u njihovu korist, da su u njenom mandatu konačno dobili uslugu i tretman kakav zaslužuju”, naveo je Izetbegović u razgovoru za Faktor.

Raport je već pisao da se špekulira da postoji dogovor između dijela Trojke i lidera SDA da se akademski osramoćena Sebija Izetbegović ostavi na KCUS-do regularnog kraja mandata.

A on istječe upravo početkom januara, kako to Izetbegović i govori.

Prema istim tim nezvaničnim informacijama, pregovorima da Sebija ostane na čelu KCUS-a, između dijela Trojke i Izetbegovića, posredovao je Osman Mehmedagić Osmica, koji je ponudio ili se pozvao na neke ranije ustupke iz vremena dok je bio šef OSA-e.

Prekršili obećanje

U svakom slučaju, Vlada FBiH i Trojka ovim su prekršili svoje prvo obećanje dato građanima - da će Sebija Izetbegović biti smijenjena.

Trojka je dobar dio svoje kampanje izgradila na realnoj i opravdanoj kritici Sebije Izetbegović, a sad upravo njoj i njenom suprugu daje alat za predizbornu kampanju.

To se vidi i po izjavi Bakira Izetbegovića, koji se hvali kako je kroz KCUS prošlo milione “zadovoljnjih” pacijenata, a svima im je “pomogla” njegova supruga.

Pored toga, pitanje je ulazi li Vlada FBiH u potencijalno krivično djelo, jer - zbog nagodbe sa Bakirom?! - na funkciji ostavljaju osobu koja ne ispunjava uvjete za nju.

Poznato je da je Univerzitet u Sarajevu ukinuo skoro sve akademske titule Sebiji Izetbegović jer ne postoje dokazi da je ikad polagala ispite, niti da ona uopće posjeduje diplomu.