Vijesti

Vojin Mijatović za Raport: Podnio sam neopozivu ostavku zbog cirkusa koji se zove smjena starih i dolazak novih lopova u CIK BiH

Vojin Mijatović potvrdio je u izjavi za Raport da je podnio je neopozivu ostavku na članstvo u Kadrovskoj komisiji, kao i na članstvo u svim radnim grupama SDP-a, a da ostaje potpredsjednik i, kako kaže, ponosni član SDP-a Banja Luka.

„Ovakvu odluku sam donio zbog cirkusa koji se zove smjena starih lopova, a dolazak novih lopova u CIK BiH. Pošto nisam poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, ne mogu reći šta se tačno dešavalo. Znam samo da su, navodno, gospoda iz SDS-a i PDP-a zajedno s gospodom iz SDA donijeli nekakav spisak imena za koja je trebalo da se glasa, a shodno, kako oni tvrde, zakonu. Apsolutno sam za smjenu ovih pređašnjih lopova, članova CIK-a koji su pokrali izbore 2018., ali sam apsolutno protiv dolaska novih lopova iz partija, a evidentno je da ti ljudi dolaze iz partija koje su glasale, a apsloutno sam protiv toga da SDP učestvuje  u takvoj lakrdiji i cirkusu. Shodno tome sam i podnio neopozivu ostavku da bih opomenuo svoje drugarice i drugove da se mi moramo držati dalje od cirkusa u BiH koji narušava državu BiH“, kazao je Mijatović u izjavi za Raport.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je jučer Odluku o izboru i stupanju na funkciju članova Centralne izborne komisije (CIK) BiH. Odlukom Predstavničkog doma PSBiH na ove pozicije izabrani su Ahmet Šantić i Suad Arnautović iz reda Bošnjaka, te Vanja Bjelica – Prutina i Jovan Kalaba iz reda Srba.

Većina zastupnika nije podržala odluku o prestanku mandata članu CIK-a BiH Stjepanu Mikiću iz reda Hrvata. Odlukom je bilo predviđeno da se umjesto Mikića imenuje Željko Bakalar, ali će ova odluka ipak ići na usaglašavanje.

Zastupnici SDA, SDS-a, PDP-a, DF-a i dva zastupnika SDP-a glasali za odluku kojom su imenovana četiri od ukupno pet članova CIK-a kojima je istekao mandat. Suzdržani su bili zastupnici Naše stranke i SBB-a i dva zastupnika SDP-a.