Namjerna odluka

Vožnja u suprotnom smjeru. Veliki broj vozača to ne čini slučajno…

Iza takvih odluka stoji suicidalna namjera ili bijeg od policije. Alkohol je također igrao ulogu u petini slučajeva…
vozila registrirano gužve u saobraćaju

Nerijetko se u medijima pojavljuju vijesti o vozačima koji na autocestama voze u suprotnom smjeru.

Na sreću, takve se vozače brzo locira, nesreće su rijetke, ali kada se dogode – katastrofalne su. Brzine su velike i posljedice su gotovo uvijek tragične.

Prema studiji istraživanja nesreća Udruženja njemačkih osiguravatelja (UDV), u Njemačkoj se svake godine dogodi oko 1950 vožnji u suprotnom smjeru autocestama, ali su nesreće relativno rijetke. U 2021. godini, primjerice, bilo je 249 nesreća kao posljedica te pojave. U čak 40 posto takvih nesreća odgovorni su vozači stariji od 75 godina, prenosi revijaHAK.

Ono što zabrinjava je da je kod 44 posto vozača, to bila namjerna odluka, odnosno ne radi se o slučajnosti. Iza takvih odluka stoji suicidalna namjera ili bijeg od policije. Alkohol je također igrao ulogu u petini slučajeva.

Ne autocestama su jasno istaknuti znakovi koji vozača upozoravaju na vožnju u suprotnom smjeru na autocestama. Isto je tako i u Njemačkoj, Austriji… No kod vozača koji se s namjerom uključuju na autoceste vozeći u suprotnom smjeru zasad je teško pronaći protumjeru. To je ono što Nijemce zasad najviše brine.