Kapuska

Donosimo recept za tursko jelo od gulaša i kupusa. Ovo morate probati

Gulaš od kupusa i mljevenog mesa (junetine ili janjetine) u Turskoj ćete pronaći pod nazivom kapuska, a prepoznatljivu aromu daju mu mirisni začini.

Ovisno o kuharu, gulaš će mirisati na kumin, korijandar, mljevenu papriku ili metvicu – a začine je najbolje prilagoditi vlastitom ukusu.

Neki će kuhari dodati i sjeckanu papriku i mrkvu ili celer, sve je dopušteno. Koristi se i pasta od paprike, ali ako je nemate pri ruci, slobodno je zamijenite kojom kašičicom mljevene paprike. Jelo poslužite s vrhnjem ili pripremite umak od jogurta, vrhnja i vlasca. Prema želji u njega možete dodati i koju kašičicu majoneze.

Kapusku kuhajte na laganoj vatri i prema potrebi dolijte još temeljca ili vode, a gustoću također prilagodite ukusu. Bulgur možete i izostaviti pa kapusku poslužiti uz palentu ili kuhani krumpir.

Sastojci za kapusku:

250 g mljevene junetine ili janjetine
1 srednja glavica luka
2 češnja bijelog luka
1 kašičicu paste od paradajza
1 kašičicu paste od crvene paprike
2 kašičice soli
½ kašičice svježe mljevenog crnog bibera
1 kašičica sušene metvice
1 kašičica čili pahuljica (prilagodite ukusu)
100 g bulgura
750 g kupusa
peršun za ukrašavanje
800 ml povrtnog temeljca ili vode

Umak od jogurta:

250 ml jogurta
50 ml vrhnja
1 kašičica nasjeckanog vlasca
¼ kašičicasoli

Priprema kapuske:

Kupus prepolovite. Stavite ravnu stranu kupusa na radnu plohu prema dolje i ponovno prepolovite. Preokrenite četvrtine i prerežite dijagonalno te uklonite jezgru.

Zagrijte malo ulja u loncu pa dodajte meso i pržite ga dok ne porumeni miješajući. Zatim dodajte sjeckani luk i bijeli luk.
Kratko pržite pa dodajte pastu od paradajza, pastu od crvene paprike, pahuljice čilija, svježe mljeveni crni biber, sušenu metvicu i sol. Promiješajte i kuhajte minutu. Dodajte kupus, bulgur i dio povrtnog temeljca ili vode. Poklopite i lagano pirjajte, povremeno miješajući i dolijevajući još tekućine prema potrebi, sat i pol ili dok kupus ne omekša.

Probajte i ako treba dodajte malo soli i bibera.

Pomiješajte jogurt, vrhnje sol i vlasac. Izvadite gulaš u tanjure pa ukrasite umakom od jogurta i peršunom.