tragao za istinom

Umro je biznismen Mohamed Al-Fayed, otac čovjeka koji je poginuo s princezom Dianom

Ostao je uglavnom izvan svjetla javnosti u protekloj deceniji, živeći u svojoj vili u Surreyu sa suprugom Heini

Mohamed Al-Fayed, bivši vlasnik čuvene robne kuće Harrods, čiji je sin Dodi poginuo zajedno s Dianom, princezom od Velsa u saobraćajnoj nesreći 1997., preminuo je u 94. godini.

Rođen u Egiptu, izgradio je poslovno carstvo na Bliskom istoku prije nego što se preselio u Veliku Britaniju tokom 1970-ih.

Godinama istraživao nesreću

Međutim, nikada nije ostvario svoju ambiciju da dobije pasoš svoje "usvojene" zemlje, prenosi BBC.

Nakon što je njegov najstariji sin Dodi poginuo u saobraćajnoj nesreći zajedno s princezom Dianom, Al-Fayed je godinama ispitivao okolnosti njihove smrti.

Ostao je uglavnom izvan svjetla javnosti u protekloj deceniji, živeći u svojoj vili u Surreyu sa suprugom Heini.

Al-Fayed je također nekada bio vlasnik nogometnog kluba Fulham. Klub je večeras saopćio da je "nevjerovatno tužan saznanje" o njegovoj smrti.

Upoznao Khashoggija

"Mohamedu dugujemo zahvalnost za ono što je učinio za naš klub. Naše su misli sada s njegovom obitelji i prijateljima u ovo mračno vrijeme", stoji u saopćenju.

Dok je bio mladić koji je živio u Aleksandriji, preokret je za Al-Fayeda uslijedio nakon što je upoznao svoju prvu suprugu, Samiru Khashoggi. To je sestra saudijskog milionera, trgovca oružjem Adnana Khashoggija - koji ga je zaposlio u svom uvoznom poslu iz Saudijske Arabije.

Uloga mu je pomogla da stvori nove veze u Egiptu. Iako je brak trajao nešto više od dvije godine, Al-Fayed je pokrenuo vlastitu brodsku kompaniju.

Godine 1966. postao je savjetnik jednog od najbogatijih ljudi na svijetu, sultana od Bruneja.

Stekavši značajno bogatstvo i iskustvo, preselio se u Britaniju 1974. godine.

Pet godina kasnije, u želji da osigura svoj položaj, posebno među višim slojevima britanskog društva, s bratom Alijem kupio je legendarni pariški hotel Ritz za 20 miliona funti.

Oni su 1985. godine preuzeli Harrods za 615 miliona funti, nakon žestokog licitacijskog rata s rudarskim konglomeratom Lonrho group.

Al-Fayed je kupio i nogometni klub Fulham 1990-ih. Klub se pod njegovim mandatom popeo iz treće lige u elitnu Premier ligu.