Politička drama

Sva priča Milorada Dodika bit će danas na ispitu. Kao i Schmidtova

U zgradu predsjednika RS Milorada Dodika danas bi trebao ušetati visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, kojeg Dodik formalno ne priznaje.

Schmidt ima zakazane sastanke sa potpredsjednicima RS Ćamilom Durakovićem i Davorom Pranjićem. Prama ranije uvrđenoj satnici, sastanak bi se trebao održati u 15 sati.

Problem je što je Dodik mjesecima unazad pričao kako Schmidt neće moći da se sastaje ni sa kim u RS niti sa bilo kojim zvaničnikom RS.

Kasnije je otišao korak dalje pa je najavljivao uredbu o hapšenju i deportaciji Schmidta ukoliko se pojavi negdje na teritoriji RS.

Kao i mnogo puta do sada Dodik je reterirao i na ovim stavovima pa je izjavio da policija ipak neće hapsiti Schmidta ali da će ga gađati jajima i nekim drugim namirnicama.

Ipak, jučer je izdao naredbu službama u zgradi predsjednika RS da se Schmidtu zabrani ulaz i održavanje sastanka.

Ostalo je to kao posljednja brana od svih brana koje je Dodik gradio u svojoj glavi kako spriječio visokog predstavnika da pokazuje svoj legitimitet i u manjem bh. entitetu.

Ukoliko i ova brana pukne, Dodik će pred javnosti biti ponovo osramoćen i ponižen i ostati, između ostalog, upamćen i po tome da ni svoju priču o Schmidu nije mogao izgurati do kraja.

S druge strane, ispit je ovo i za samog Schmidta.

On je Dodikove prijetnje hapšenjem i deportaciom odbacio kao neutemeljene ustvrdivši da Dodika čeka neugodan odgovor ako tako nešto pokuša.

Ipak, jasno je da se Dodik nije nagledao “neugodnih odgovora” od Schmidta iako je za to bilo i previše materijala.

No danas je u igri Schmidtov legitimitet, a kroz odlazak u Banja Luku može potopiti i posljenju Dodikovu branu koja će ga još jednom razotkriti kao običnog političkog foliranta.