Životni stil

Uživajte u jutru u svom domu: Napravite kod kuće caffe latte poput onoga u kafiću

Latte ili caffe latte  je napitak od kafe koji kombinira espresso s mlijekom miješanim na pari i tankim slojem pjene. Možda mislite da ga ne možete pripremiti kod kuće, pogotovo ako nemate specijalni aparat za pripremu pjene, no sve je stvar – tehnike. Evo najprije klasičnog recepta za caffe latte ako imate aparat za pripremu pjene od mlijeka:

Sastojci:

* 2 šolje espresso kafe

* punomasno mlijeko

Priprema:

Natočite espresso u šolju. Ulijte mlijeko u vrč, dovoljno velik da stane najmanje 3 decilitra. Lagano ga nagnite, pa cijev za paru potopite dijagonalno u donji desni ugao vrča i uključite ga. Neka vas ne zaprepasti zvuk pare koja putuje kroz cijev, to je normalno. Mlijeko će se početi vrtjeti u krug.

Vrh štapića trebao bi biti oko dva centimetra ispod površine i ne smije dodirivati zidove vrča. Držite ga cijelo vrijeme u istom položaju i pričekajte dok se ne stvori kremasta i svilenkasta pjena. Mjehurići bi trebali biti sitni i jednoliki.

Zaustavite paru kad mlijeko dosegne temperaturu od 60 do 70 stepeni – to je temperatura kod koje još možete držati vrč da vam toplina ne smeta i zadržati ruku oko tri sekunde. Zatim lagano udarite vrčem po pultu nekoliko puta da se ujednači tekstura mlijeka. Na kraju polako, uskim mlazom, iscijedite pjenu na kahu tako da se stvori oko 1,5 centimetar pjene.

A kod kuće? Odnos espresso kafe i mlijeka za latte je 1:4. Odaberite svoju omiljenu kafu i bilo koju vrstu mlijeka, a bilo bi dobro da imate i poseban vrč za mlijeko, za pripremi caffe latte kod kuće.

Ono što ovu vrstu kafe čini posebnom je zapjenjeno mlijeko. Zato je važno da se mlijeko dobro izmiješa, jer tako u njega ulazi zrak i emulgira masnoću i šećer u mlijeku stvarajući kremastu teksturu. Dakle – natočite mlijeko u vrč i lagano ga mutite štapnim mikserom. To će zapjeniti mlijeko bez obzira na to je li vruće ili hladno.