mirisat će komšiluk

Ovako se pravi makedonski ajvar. Moćan i bolji od bilo kojeg kupovnog

Ako je zaista riječ o autentičnom receptu za makedonski ajvar, kako navode tamošnji mediji, tada bi nam se i trud i ulaganje mogli isplatiti
Ovako se pravi makedonski ajvar. Moćan i bolji od bilo kojeg kupovnog

Priprema ajvara, znaju svi koji su probali, zahtjeva strpljenje i posvećenost. Priprema ajvara po ovom receptu zahtjeva i nešto više ulaganja u namirnice. No, ako je doista riječ o autentičnom receptu za makedonski ajvar, kako navode tamošnji mediji, tada bi nam se i trud i ulaganje mogli isplatiti.

Nije, naime, malo nas koji ga obožavamo i smatramo kako je dobra teglica ajvara zlata vrijedna, a ako je ovaj dobar kao što kažu, njegov će okus biti najbolja nagrada - savršen za mazanje na kruh, serviranje te savršen kao prilog uz roštilj i druga mesna jela. Za razliku od nekih drugih recepata u ovome nema ni patlidžana, a ni bijelog luka, niti se melje, no možda je baš u tome tajna…

Trebat će vam (za 8 tegli):

14 kg crvene rog paprike
1 l suncokretovog ulja
200 g šećera
200 ml vinskog sirćeta
3 kašike soli
15-ak komada ljutih feferona (po želji dodajte manje ili više)

Priprema:

Operite i osušite paprike, pa ih postavite na roštilj

Operite i osušite paprike, pa ih postavite na roštilj i pecite dok im se koža ne počne odizati i postane crna. Redovno ih okrećite da se ravnomjerno ispeku. Pečenu papriku stavljajte u veliki lonac s poklopcem, kako bi se lakše gulile.

Kada su sve paprike pečene i odležale su desetak minuta u poklopljenom loncu, pripremite zdjele, cjedila i nožiće za čišćenje.

Kod čišćenja paprika probajte ukloniti svu kožu i sve sjemenke kako biste dobili čim kremastiji ajvar. Očišćene paprike stavite u cjedilo kako bi se ocijedile.

Nakon čišćenja i cijeđenja slijedi rezanje. Paprike narežite na komadiće (oko 1 cm x 1 cm) i opet ih narezane ocijedite.

Ovako se pravi makedonski ajvar. Moćan i bolji od bilo kojeg kupovnog
Veliki lonac stavite na platu

Veliki lonac stavite na platu, u njega ulijte ulje, šećer, so i sirće pa sve dobro promiješajte, a zatim dodajte i papriku. Kuhajte najmanje sat vremena uz neprestano miješanje. Vrijeme kuhanja, naravno, ovisi i o količini tekućine u loncu, pa kad vidite da je smjesa postala gusta koliko želite, ugasite vatru. Ljute feferone operite i samo zarežite po dužini i dodajte ih u lonac oko pola sata prije nego što će ajvar biti gotov. Kad je ajvar gotov iz njega izvadite feferone, odnosno ostatke kožice.

Za vrijeme kuhanja sterilizirajte čiste tegle u rerni oko 10 minuta na maksimalno 150ºC. Tegle punite kuhanim ajvarom skoro do vrha teglica, dobro ih zatvorite i okrenite naopako, pa ih tako ostavite dok se ne ohlade.