Region

Hrvatski krizni štab želi utišati muziku u kafićima da kako bi smanjili širenje korone

Muzika u ugostiteljskim objektima u Hrvatskoj uskoro bi mogla biti tiša ne bi li se i tako pokušalo smanjiti širenje koronavirusa.

Ne, nije nikakva šala.

Naime, prema pisanju Jutarnjeg lista Nacionalnog stožera civilne zaštite, uskoro kreće u razgovore s predstavnicima ugostitelja u kojem će se pokušati dogovoriti smanjenje buke u ugostiteljskim objektima, a tome bi trebalo pridonijeti i smanjenje decibela iz zvučnika što bi 'snizilo' ton razgovora posjetitelja, o čemu ovisi kolika će biti snaga širenja virusa.

Kako pišu, hladnije vrijeme sigurno će povećati broj onih koji će u kafićima i restoranima sjediti u zatvorenim prostorima u kojima je obično glasna muzika, a onda i sami gosti pojačavaju svoj govor.

"S obzirom na to da se virus korone širi uglavnom kapljično, dijelom i aerosolom, svako pojačavanje govora ili pak vika pomažu mu u širenju", piše Jutarnji list.

Po hrvatskim zakonima, ugostiteljski objekti u kojima nije kao obveza u minimalnim uvjetima predviđena muzika, njezina buka može biti samo do 65 decibela što bi bila jačina prosječnog razgovora. Međutim, gotovo je sigurno da je glazba u kafićima ponekad i puno glasnija.

"Sve su to razlozi zbog kojih stožer namjerava doći do suglasja s ugostiteljima jer u konačnici to i njima samima ide u korist s obzirom na to da u slučaju da se neki kafić registrira kao žarište može se zatvoriti na neko vrijeme", piše Jutarnji te dodaju:

"Razmišljanja stožera podupiru i istraživanja naučnika s kalifornijskog univerziteta po kojima primjerice smanjenje glasnoće za samo šest decibela u prosječnom govoru može imati isti učinak na sprečavanje širenja virusa kao i udvostručenje ventilacije u prostoriji", navodi se u tekstu.