Otkrivamo favorite

Izetbegović je riješio sebe, počeo rat za potpredsjednika SDA: Ko su miljenici bračnog para?

Najviše kandidata za potpredsjednike SDA predloženo iz Kantona Sarajevo. Među 25 kandidata za potpredsjednika SDA samo su tri dame
Bakir Izetbegović SDA Sebija Izetbegović političke korupcije

Nakon što je Izborna komisija Stranke demokratske akcije „odradila“ posao eliminacije Šemsudina Mehmedovića iz utrke za predsjednika SDA , te je kao jedini kandidat za tu poziciju ostao Bakir Izetbegović, u toj stranci počela je borba za poziciju potpredsjednika stranke koji će se također birati na 8. Kongresu SDA zakazanom za 14. oktobar.

Konačnu listu daje Izetbegović

Prema Statutu SDA u toj stranci na Kongresu se bira devet potpredsjednika i to tajnim glasanjem. Izborna komisija SDA danas je utvrdila ovjerenu listu kandidata za potpredsjednike kojih je čak 25, što znači da njih 15 neće biti izabrano.

Iako naizgled pri izboru potpredsjednika u SDA djeluje demokratski, činjenica da prema Statutu konačnu listu kandidata za potpredsjednike SDA „utvrđuje novoizabrani predsjednik SDA“ u ovom slučaju već se zna da to može biti samo Bakir Izetbegović , jer je jedini kandidat za tu poziciju. Jasno je da će Izetbegović na konačnu listu staviti one kandidate koji su mu bliski i „oslobođeni“ svake kritičke i pomisli o njegovom rukovođenju strankom.

Izetbegović konačnu listu potpredsjednika sastavlja nakon što on bude izabran na Kongresu, pa potom slijedi izbor potpredsjednika.

Mala bara, puno krokodila

Za sada je izvjesno da će među devet potpredsjednika SDA biti najmanje jedna dama, jer Statut SDA propisuje da će „najmanje jedan potpredsjednik biti pripadnik manje zastupljenog spola.“

Inače, među 25 kandidata za potpredsjednike SDA samo su tri dame. I to Melika Mahmutbegović, aktuelna potpredsjednica SDA, Aida Obuća i Jasmina Tokić-Bišćević. Izvori Raporta kažu da Mahmutbegović ima najviše šansi, no jaka su lobiranja određenih struja u SDA i za Aidu Obuću.

Melika Mahmutbegović

Iako Tokić-Bišćević važi za blisku prijateljicu Sebije Izetbegović i aktuelna je predsjednica Glavnog odbora SDA naši izvori tvrde da Mahmutbegović ipak ima najviše šansi.

Prema Raportovim saznanjima najžešća borba za poziciju potpredsjednika SDA već se vodi među muškim kandidatima u Kantonu Sarajevo, i to između Asima Sarajlića, Faruka Kapidžića, Harisa Zahiragića , Eldara Čomora i Mahira Devića.

Mahir Dević

Naši izvori tvrde da Dević ima najmanje šansi za ovu poziciju jer mu Sebija Izetbegović nije i neće oprostiti to što je u Ilijašu gdje Dević rukovodi s SDA, Izetbegovića supruga na prošlim izborima dobila najmanji broj glasova. Zahiragića, iako se trudio svim silama da se dodvori bračnom paru Izetbegović, prema Raportovim izvorima, za poziciju potpredsjednika diskvalificiraju njegove godine, neiskustvo i to što prema ocjeni „starih vukova“ u SDA izaziva revolt i nervozu kod većine članstva u stranci.

Haris Zahiragić

Faruk Kapidžić, prema našim izvorima iz SDA ima oslabljene šanse za poziciju potpredsjednika SDA jer je poznat samo u lokalnim okvirima i ima navodno previše „poroka“ koji ne smetaju Izetbegovićima, nego im smeta što se za njih zna. Kapidžiću se zamjera i to što se sukobio sa glavnim SDA botom Jasminom Mulahusićem.

Faruk Kapidžić

Eldar Čomor, poslanik SDA u Predstavničkom domu FBiH i prema stavovima njegovih stranačkih kolega najpoznatiji „ćutolog“ u Federalnom parlamentu, mogao bi biti iznenađenje na izborima za potpredsjednika SDA i biti izabran na tu poziciju, jer takvi poput njega, kažu naši sagovornici, najviše odgovaraju Izetbegoviću, jer od njih očekuje samo povlađivanje svakom njegovom potezu.

Eldar Čomor

Od kandidata iz Krajine, prema našim izvorima, Bakir Izetbegović lobira za Šemsudina Dedića, premda to ne smije pokazati pred Hamdijom Abdićem- Tigrom, tako da uprkos tome što bi mnogi delegati birajući između Dedića i Abdića, odabrali Abdića, vjerovatno će prevagnuti Dedić, jer ima Izetbegovićevu podršku.

Šemsudin Dedić

Statut propisuje i da će najmanje dva potpredsjednika SDA biti sa teritorije manjeg bh. entiteta.

Ko je Hodžin favorit?

Već sada se zna da jednu od dvije zagarantirane pozicije za potpredsjednika SDA iz RS-a Izetbegović čuva za Edina Ramića, a druga pozicija iz entiteta RS mogla bi pripasti Ramizu Salkiću.

Mnogi su kandidaturu Asima Sarajlića za potpredsjednika SDA protumačili kao njegov veliki povratak na političku scenu, no naši izvori tvrde da su velika premišljanja da li za potpredsjednike SDA izabrati čak dvojicu s američke „crne liste“, jer je u utrci za tu poziciju i Fadil Novalić za kojeg kažu da zarad svih ustupaka koje je učinio prvenstveno Sebiji Izetbegović u aferi „respiratori“ mora dobiti poziciju potpredsjednika SDA.

Asim Sarajlić

Među kandidatima koji imaju najviše šanse za poziciju potpredsjednika su i Šefik Džaferović, Šerif Špago i Mirsad Zaimović.

Osim Čomora, iznenađenje izbora za potpredsjednika SDA mogao bi biti Muamer Zukić. Prema Raportovim izvorima, Zukić je favorit Abdurahmana Hodžića zvanog Hodža iz Živinica.

Naši sagovornici kažu da je Zukić „jedna od faktura“ koju tajkun iz Živinica ispostavlja Izetbegoviću, a za Hodžin doprinos pri „kupovini preletača“ nakon izbora prošle godine, kada je SDA uspjela dobiti većinu u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Muamer Zukić